DUYGUSAL FARKINDALIK

Hayatımızın olmazsa olmazı duygularımızdır. Zaman zaman duygularımızı yok saysak da, bastırsak da duygularımız yaşamımızın her anında olmaya devam edecektir.
Duygularla hareket etmek ya da duygusal kararlar vermek hep bir zaaf olarak görülür. Oysa her kararımızda ve her davranışımızda biz istesek de istemesek de duygularımız vardır.
Duygularımızı yok sayamayacağımız gibi onlardan bağımsız da olamayız. Önemli olan duygularımızın bilincinde olmaktır.
Duygularımızın bilincinde olmak ise duygusal farkındalık ile başlar. Kişinin kendi duygularını fark etmesi ve anlamlandırması aynı zamanda duygusal zekanın bir göstergesidir.
Duygusal zeka olarak geçen EQ kavramının son yıllarda psikoloji biliminde oldukça önemli bir noktaya geldiğini görmekteyiz.
Bireylerin başarı ve yetenekleri daha önceleri IQ ile yani matematiksel zeka ile değerlendirilirken artık insan yaşamını sadece mantık ve matematik boyutuyla değerlendirmenin yeterli olamayacağı görüldü.
Beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki yarım küreden oluşmaktadır. Sol beynimiz mantık ve düşünce ile ilgili işlevler görürken sağ beynimiz ise duygularımızla ilgili alanı oluşturur.
Dolayısıyla düşüncelerimizi yok sayamacağımız gibi duygularımızı da kabul etmemek mümkün değildir.
Duygusallığı güçsüzlük ve zayıflık olarak görmek yerine duygularımıza odaklanarak kendimizi geliştirebiliriz.
Duygularımızı fark etmek kendimizi de tanımamızı sağlayacaktır. Duygularını bastıran ve yok sayan kişiler aynı zamanda kendilerinden de uzaklaşmaktadırlar.
Duyguları ile barışan bir kişi aynı zamanda kendisiyle de barışmış demektir. Kendi ile barışık olan çevresiyle de barışık olur.
Duygularımız yaşamımızda bizim için bir anlamda yol göstericidir. Bir şeyler yolunda gidiyorsa olumlu duygular yaşarız. Yolunda gitmeyen bir şeyler varsa da negatif duygularımız ortaya çıkar.
Duyguların farkında olmak neyin yolunda gidip gitmediğini bize gösterir. Dolayısıyla da duygularımızın fark ettikçe kişisel bilincimizde artacaktır.
O halde duygularımızdan kaçmak ve uzaklaşmak yerine duygularımızla barışmayı tercih etmeliyiz.
Duyguları fark etmek sadece kişisel gelişimimizi sağlamakla kalmaz aynı zamanda mutluluğumuz içinde önemli bir rol oynar.

hakkında Fatih Bıyıklı

Ayrıca Kontrol Et

Ordululardan Başkana Teşekkür

Şile Ordulular Derneği düzenledikleri kahvaltı programında  Belediye Başkanına teşekkür plaketi verdiler. Şile Belediye Başkanı İlhan …

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir