Gazeteci Kendini By Pas Etmemeli

Son yıllarda hayatımıza giren akıllı telefonlarla birlikte herkes gazeteciliğe soyunmuş durumda. Gerçek zamanlı yayın organı olarak ta adlandırabileceğimiz canlı yayınlar, hemen her programda karşımıza çıkar oldu. Bu olayı özellikle yerel medya için yıkıcı yenilik olarak ta  değerlendirebiliriz. Zor şartlar altında görev yapan yerel gazeteciler, gittikleri programlarda yaptıkları canlı yayınlarla deyim yerinde ise, kendi ayaklarına sıkıyorlar. Vatandaşın gerçek zamanda edindiği haberleri, haftalık, 15 ve aylık gazetelerde veyahut internet sitelerinde yayınlandığı takdirde özelliklerinin kalmadığını ve okunma oranlarının ciddi anlamda düştüğü görülmektedir. Kendi sermayesi ile birlikte kamu görevi yapan gazeteciler bu konulara daha hassasiyetle yaklaşarak,  özellikle son yıllarda yine masa başında yapılan gazeteciliğin de önüne geçmiş olacaklardır. Canlı yayınlarla oturdukları yerden görüntü çekip, muhabirin henüz teri kurumadan yapılan haberlerde habercilik adına saygısızlık olarak telaffuz edilmektedir. Gazetecilerin kendi kendilerini baypas edip, birilerine malzeme vermeleri de, yadsınacak bir durum değildir.

Canlı yayınlarda yanlışlıkla ağızdan çıkan olumsuz bir kelimenin de anında kamuoyunda duyulması, geri dönüşümü imkansız hale getirdiğinden dolayı, sonuçları da olumsuz bir şekilde kamuoyuna yansıya ihtimali kuvvetli olacaktır. Haberci; olay yerinde verilerini toplayıp, ardından derleyip kamuoyunu bilgilendirmek adına haberi yayınlar. Gazeteci detaycı olmalıdır. İlkeli duruşu ile de örnek olmalıdır. Emek verdiği mesleğine, emeğini koruma altına almalıdır. Doğru haber adı altında saatlerce zaman harcadığı, yerinde yaptığı haberi de masa başında yapılan haberlere çanak tutmamalıdır. Zamanı iyi kullanılmasının önemini bilerek, kendi ile yarışmalıdır. Basının vazgeçilmez unsur olduğu bilinci ile hareket edilmeli, kendi değerini önce kendi bilmelidir. Bu tür hassas konuları göz ardı etmeden, yapılan habercilikte en sağlıklı haberciliktir.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şarlatan Değil de Nedir?

Şarlatan · taklagiller familyasının bir üyesi diye geçer ekşi sözlükte. Yani halk arasında taklaya getirmek denir …

Adalet Tecelli Eder

Küçük bir kasaba ve kendi halinde yaşayan bir toplumda sürprizler eksik olmuyor. Herkesi etkileyen ve …

Küçük Hesap Büyük Sorun

İnsanlığımızı mı kaybediyoruz. Değişen ve globalleşen dünyada insan olma vasfını unutuyor muyuz, Çıkarlarımız söz konusu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir