Dünya Emzirme Haftasi ve Anne Sütünün Önemi

Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl Ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlamaktadır.

Bebeklerin beslenmesinde ideal olanı, yaşamın ilk 6 ayında beslenmenin sadece emzirme yoluyla yapılmasıdır. Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur.  Anne sütünün besin değeri yüksektir. Anne sütü bebeğin özellikle ilk 6 ayda Enerji, Karbonhidrat, Protein, Vitamin ve Mineraller ihtiyacını karşılayabilecek niteliktedir. Anne sütünde %87 oranında su bulunur. Bu yüzden anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ayda ayrıca su vermeye gerek yoktur. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir.  Emzirme doğumu izleyen ilk 30 dakikada başlamalı ve hiç bir ek gıda veya su eklemeksizin bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Doğumdan sonra 1-2 gün süt gelmeyince, mamaya geçilmemeli ve bebek emzirilmelidir. Sık sık emzirilince 3-4 gün sonra bile süt gelir. DAHA ÇOK EMİZİRME= DAHA ÇOK SÜT

                Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Bebeğin emme aralığı 2-3 saati geçmemelidir ve uyuyorsa uyandırılmalıdır. Ayrıca gece emzirmeleri önemlidir. Anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin 24 saatte en az 6-8 defa açık renkli idrar, 3-5  kez dışkı çıkarmasından, aylık 500 gr ve üzeri kilo artışından anlaşılabilir.  İlk günlerde anne sütü az ama yoğun içeriklidir. Ağız sütü(Kolostrum)bebek için çok önemlidir, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.İlk aşısıdır. Ilk 6 ayda kilo artışında duraklama varsa ve bebeğinizin doymadığını düşünüyorsanız, anne sütünü artırıcı yöntemlerle (sık emzirme, her iki memedende emzirme, annenin beslenmesine dikkat ederek bol sıvı tüketmesi, doğru emzirme teknikleri gibi) düzeltemiyorsanız Aile Hekiminizden yardım isteyebilirsiniz. Ek besine geçme kararı doktor tarafından verilmelidir. Bebeklere emzik ve biberon verilmemeli, ek besinler kaşıkla veya bardakla verilmelidir.

                 Anne sütü almanın bebek yönünden yararları;

– Anne sütü bebek için en ideal besindir.

– Mikropları öldüren maddeleri içerir.

– Sıcaklığı uygun, sindirimi kolaydır.

– Anne sütü ile beslenen bebeklerde  gaz sancıları, ishal ve kabızlık az görülür.

– Anne sütü ile beslenen bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zekidir.

– Bebeğin büyüme ve gelişimini hızlandırır.

– Anne sütü alan bebeklerde astım, kanser, diş eti hastalıkları daha az görülür.

                Emzirmenin anne yönünden yararları;

– Emziren annelerde rahimin toparlanması hızlanır.

– Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verir.

– Emzirme anne ve bebek arasında duygusal bağ sağlar:

– Emziren annelerde meme ve endometrium (rahim iç tabakası) kanserine yakalanma riski azalır.

– Anneyi ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesine karşı korur.

– Emziren annenin doğum sonu kanamaları daha az olur.      

– 24 saat hazırdır, ekonomiktir, zaman ve emek tasarrufu sağlar.

                Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sadece 200 anneden birinde gerçekten süt salgılama sorununun olduğu, asıl sorunun annelerin bebeklerinin aç kaldığı kaygısı nedeniyle annede süt üretimini sağlayan oksitosin hormonunun durması olarak belirtilmektedir.

                Emziren anneye destek verilmelidir. Emziren kadınlarda 3000 kalori /gün yeterlidir. Annenin

yeterili şekilde dinlenebilmesi başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi için çok önemlidir. Çalışan anneler emzirme saatlerinde bebekleri ile birlikte olamıyorlarsa pompa ve elle sağılarak bebeğe verilmek üzere saklanır.

                Çalışan anneler açısından sağılan sütü uygun koşullarda muhafaza edilmesi önemlidir. Süt, karanlık bir odada oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir. Bu sütün bebeklere verilmesi aşamasında ise; önceden oda ısısında bekletilerek, dondurucudan çıkarınca ise sıcak su dolu bir kabın içine anne sütünün olduğu kap koyularak (benmari usulü) ılıtılmalıdır. Süt kaynatılmamalıdır.

                Her annenin kendi sütü bebeğinin erken, zamanında veya geç olarak doğmuş olmasına bağlı

olarak içeriği değişmekte; sonuçta her annenin sütü özellikle kendi çocuğunun en ideal besin kaynağı olmakta ve başka hiç bir besin onun yerini dolduramamaktadır.

                Şile İlçe Sağlık Müdürlüğüne  bağlı faaliyet gösteren Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki Aile

Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları tarafından halkımıza eğitimler verilerek doğru emzirme tekniğinin geliştirilmesinde yardımcı olunmaktadır.

DAHA ZEKİ VE SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN İKİ YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜNE DEVAM EDİN

                                                                                                                                 ŞİLE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ağva Sağlık Ocağının Temeli Atıldı

Ağva Sağlık Ocağının temeli törenle atıldı. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı temel atma töreninde; “Ağva’ya …

Şile Belediyesi’nden Sağlık Çalışanlarına “sağlıklı” Kutlama!

Şile Belediyesi, koronavirüs salgını ile mücadele döneminde gece gündüz demeden özverili şekilde çalışan sağlık çalışanlarını …

Ağva’nın Sağlık Hizmetlerine Yeni Soluk

Geçtiğimiz aylarda İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memiş ile bir araya gelen Şile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir