Değerlerimize Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği İskorpit Restorant’ta Kahvaltılı toplantı düzenledi.

Şile Çevre Gönüllüler Dernek Başkanı araştırmacı coğrafyacı Nabi Evren, Şile’de bilinmeyen birçok coğrafik değerleri keşfedip, turizme kazandırma çalışmalarını toplantıda Şilelilerle paylaştı.


Yapılan kahvaltılı toplantıya Şile Belediye Başkan Yardımcısı Soner Berksan, CHP Şile İlçe Başkanı İbrahim Çelik, İYİ Parti İlçe Başkanı Kahraman Koç, İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Özgür, Şile Belediye eski Başkanlarından ve Şile Çevre Gönüllüler Derneği Kurucu Başkanı İhan Çayıroğlu, STK Temsilcileri ve çevre gönüllüleri katıldı.

Bilinmeyen o kadar güzeller yerlerimiz var ki

Denek Başkanı Nabi Evren yaptığı konuşmada, Şile’de çevre için sorun olan unsurların yanı sıra, Şile’nin birçok coğrafik yapısı ile birlikte kazanılacak değerleri keşfedip tanıtımlarını yapmak ve Şilelilere gelir getirmesinin çok önemli olduğu vurgusuna dikkat çekti.

Nabi Evren şöyle devam etti; çevre her şey, özellikle Şile için her şey çünkü; doğal çevre güzellikleri Şile’yi yaratmış. Doğa son derece cömert olduğu için Şile, Şile olmuş. Bilinmeyen o kadar güzeller yerlerimiz var ki dünya ölçeğinde Uluslararası değerler diyebiliriz. Son olarak amfi kayalar var. 250 kişi gezdirdik, ardından ödüllü fotoğrafçı gezdirdim. Buralarda mitolojik yapı ile biyolojik yapı birbirleriyle kapışarak antik tiyatrolar gibi müthiş bir doğa eseri ortaya çıkmış. Buraları tanıtabilirsek Şile patlar. Fakat öncelikle buraları korumamız lazım, önce toplanacağız, konuşacağız, koruyacağız ve sonrasında ekmeğini yiyeceğiz. Bir de imar planları var gündemimizde. Şile’nin mahallelerinin ve tamamının 1/1000’lik planlarının mutlaka uygulanabilir şekilde yapılması gerekiyor. Buralarda koruma sit alanlarına mutlaka riayet etmemiz gerekiyor. İmar barışı ile birlikte her yer özellikle sahiller kaçak yapılaşma ile doldu. Kumbaba’daki pot deresini dolduruyorlar. Orası şehir içi ve sit alanında olan yer. Ne cesaretle dereyi dolduruyor, binayı almış gasp etmiş yetmemiş gibi dereyi dolduruyor. Bunların mutlaka önlenmesi lazım. Kestanelerimizin yüzde yedisi kurudu. Arıcılarımız burada bunlara çare bulmamız lazım. Şile’de bir tane yeşil şimşir ağacı kalmadı, hepsi kurudu. Arıcılarımızın çok sorunları var. Bu sorunları zaman zaman toplanarak detaylı tartışıp çözüm üretilmesine önayak olmalıyız. Çevre sorunlarımıza karşı duyarlı olmamız lazım” dedi.


bunların bedelini ödememelidirler

Şile Belediye Başkan Yardımcısı Soner Berksan’da yaptığı konuşmada: “ Dünyanın üzerinde yaşayan canlıların, özellikle biz insanların tüketiminin olağanüstü bir noktaya gelmesi, çevreye verilen zararlardan dolayı ( denizlerimize, doğamıza) artık kendini yenileyemez hale geldi ve yavaş yavaş tükenmeye başladı. Şile çok vahşi bir şekilde kullanılıyor. İnsanlar kullanmış oldukları alanlara verdikleri zarar ve bırakmış oldukları çöplerle o alana tekrar piknik yapmak için gelebiliyorlar. Sayın başkanımızla geçenlerde biraz gezdik ve gerçekten elimizde müthiş bir değer var. Buna katkı olarak bunu gelire dönüştürmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Buraları ziyaret eden insanlar bunların bedelini ödememelidirler” dedi.


Şile’den destek bekliyoruz

Belediye Başkan Yardımcısı Soner Berkasan’ın konuşmasının ardından STK temsilcileri de kendi alanları ile ilgili sorunlara değindiler. Arıcılar Kooperatif  Başkanı Ahmet Can’da; Yeniköy’de yapılan arı tedavi, arı turizm, arı ürünlerinin satışı ile ilgili güzel bir proje var. Bu projeye destek bekliyoruz. İkinci olarak bizim bağrımızı deşen, İstanbul’un suyunu besleyen Melen projemiz var. Hiçbir şekilde üzerine ağaç dikilmesi dahi yasak olan alan boş olarak duruyor. Biz bu alana ballı aromalı bitkiler dikilmesini her yerde bakanlarımıza kadar dile getirdik, çok beğenilmesine karşı herhangi bir ses çıkmadı. Bu konuda da STK’lardan destek bekliyoruz. Lavanta projemiz var, kestaneden sonra çok önemli. 3. Olarak Kestane balının tanıtımı var, Şile’den destek bekliyoruz” diyerek sorunlarını dile getirdi.


Emlakçılar Dernek Başkanı Kadir Gül’de planlar hakkındaki sıkıntılarını dile getirerek, 3 dönümün altında yapılaşma yapılamıyor.  Parseller 700-800 ve bir dönüm gibi. Böyle bir şart olunca insanların eli kolu bağlanıyor. Bunun bir dönüme düşürülmesi için destek bekliyoruz. Tarımsal turizm alanlarında bu bir dönüme inerse bir nebze köylüyü rahatlatmış olacağız. 2. Sıkıntımız ise 18 uygulamasıdır. Bu uygulamaya geçerse dağ köylülerimiz  sıkıntıya girecektir” dedi.

Eski Belediye Başkanı ve Kurucu dernek Başkanı Ecz.İhsan Çayıroğlu; bugüne kadar havanda ilaç dövdüğümü sanıyordum, meğerse havanda bu güne kadar hep su dövmüşüm anladım diyerek siyasi bir göndermede bulundu. Orman Okulu Müdürü Murat Tonbul’da çevreci bir okul olmamız münasebeti ile hepimizin doğaya destek vermeliyiz” dedi. CHP İlçe Başkanı İbrahim Çelik’te kent konseyinin biran önce toplanmasını ifade etti.


hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Dikkat! Çöl Sıcakları Geliyor

Marmara ve yurdun Batı bölgelerine çöl sıcakları geliyor. Hafta içinde termometreler 40-45 dereceyi gösterecek.  Cezayir …

Ümraniye’de İkinci Yıldırım Dönemi Başladı

İstanbul’da 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yeniden başkan seçilen Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, mazbatasını aldı. …

İstanbul Gazeteciler Federasyonu’ndan Sedat Savaşa Doğum Günü Süprizi

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız, Meslektaşının doğum gününü unutmadı.  CHP Çekmeköy …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir