Değerlerimiz Tek Tek Yok Oluyor

Kumbaba kumullarının katledilişini gündeme getirip basın açıklamasında bulunan Şile Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı ve coğrafyacı Nabi Evren, yapmış olduğu basın açıklamasında başta Şile Belediyesi olmak üzere ilgili İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunu göreve davet etti.

Nabi Evren Şile Çevre Gönülleri Dernek yönetimi adına Şile Doğa Evinde yapmış olduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Şile İlçesi ülkemizin doğal-tarihi-kültürel değerler açından çok zengin yörelerinden biridir. Üzülerek söylemeliyim ki son yıllarda bu değerlerin bir kısmı küçük günlük çıkarlar uğruna heba edilmektedir. Şile kalesi, boru kayalar, bazal sütunları Şile Feneri gibi…

Bu örneklere son günlerde yaşadığımız akla ziyan Kumbaba kumulları katliamı eklenmiştir. Karadeniz kıyıları sahip olduğu 27 önemli kumul alanı ile ülkemizdeki kumul alanlarının yüzde 45’ine sahiptir. Bunların en önemlilerinden biri de Şile kumbaba kumullarıdır. Şile Kumbaba kumulları jeomorfolojik görünümleri ve başta kum zambakları (pancratium maritimum) olmak üzere sahip olduğu birçok endemik kumul bitkisi türleri ile Şile’nin en önemli doğal güzelliklerinin başında gelir. Ve bu güzellik tüm dünya insanlarının ortak miras değeridir. Bu nedenle saha doğal sit alanı statüsünde koruma altındadır. Doğal sit alanlarında topografyaya müdahale etmek cezai müeyyide gerektirir. Bunun gibi koruma altındaki kum zambaklarının bir tanesini koparmak 73 bin TL. para cezası ile cezalandırılmaktadır.


Tüm bunlara rağmen Şile Kumbaba Kumullarının yaklaşık 100 dönümlük bir bölümü yüzlerce kum zambağı ve diğer önemli kumul bitki türleri ile beraber telafisi ve geri dönüşü mümkün olmayacak biçimde iş makineleri ile kazınarak imha edilmiştir. Tahribat bu şekilde devam ettiğinde bizden sonraki nesiller bu önemli doğa mirası alanı ancak fotoğraflarda göreceklerdir. Olay Şile için son derece vahimdir. Bu katliama sebep olanlar hakkında cezai işlem yapmak üzere ilgili resmi kurumları başta Şile Belediyesi ve ilgili İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunu göreve davet ediyoruz” dedi.



hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

“Gazeteci Kenan Gülerci’nin İlk Kitabı ‘Irak Türkmen Siyasi Hareketi’ Yayınlandı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Takdim Edildi”

Gazeteci Kenan Gülerci’nin “Irak Türkmen Siyasi Hareketi” adlı kitabı, Türkmenlerle ilgili önemli bir çalışma olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir