Şile’de 700 bin yıllık jeomiras

Şile’de 10 yıldır çalışmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın en eski kumul örneklerine rastladı. Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, “Tabiat Şile’ye bu eşsiz ve sıradışı jeomirası bırakmış. Bu kıyılar alternatif turizm kaynağı olarak turizme kazandırılmalı. Burayı ziyaret eden insanlar bilmeli ki, dokundukları kayalarda yüz binlerce yıl öncesindeki rüzgârlar var” dedi.

Milliyet’in haberine göre, yerleşim tarihi tarih öncesi döneme uzanan Karadeniz kıyısındaki Şile, yer bilimcilerin dikkatini çekecek kadar ilginç coğrafi oluşumları barındırıyor. 18 bin 500 yıl önceki son buzul çağının ardından (M.Ö 12000-6000 arası) önemli bir nüfusa sahip olduğu düşünülen Şile’deki mağaralarda yontma taş döneminden aletlere rastlanmıştı. Şile bu kez çok daha eski jeolojik çağlara ait oluşumlar ile gündemde. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, 10 yıldır Şile’de sürdürdüğü jeomorfolojik çalışmalarının sonuçlarını Milliyet’e anlattı.

JEOMİRAS: EOLİNİT (FOSİL KUMULLAR)

Şile kumullarının jeomiras kabul edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Erginal, şunları söyledi:

“Yüz binlerce yıl önce de rüzgârlar kuru plaj kumlarını, karanın iç kısımlarına taşıyarak kumul veya kum tepeleri oluşturuyorlardı. Bu kumulların o zamandan günümüze ulaşabilmesi için taşlaşmaları gerekir. Bu taşlaşmış kumullar 1800’lü yıllardan beri yer ve doğa bilimcilerin ilgisini çekiyordu. Ancak bunların Türkiye kıyılarındaki varlığı ve geçmiş iklim kayıtları açısından anlamı bilinmiyordu. Bahamalar’dan Avustralya’ya kadar oldukça geniş coğrafyada, sıcak deniz kıyılarında gördüğümüz bu kayalara ‘eolinit’ denir. Yani kumul taşı. Yaz kuraklığının etkili ve uzun sürdüğü Akdeniz kıyılarında, özellikle Doğu Akdeniz’de bu oluşumlar görülebilir. Ancak Karadeniz gibi düşük tuzlulukta, serin sulara sahip, kısa sıcak yaz evresi olan denizin kıyısında bu kumulların kilometrelerce uzanması sıra dışı. Şile’nin batısında Doğancılı ile Sahilköy arasındaki kıyı kuşağındaki bu eski kumul kayaları Karadeniz’in geçmişte günümüze göre çok daha sıcak dönemler yaşadığını anlatıyor. TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) desteğiyle yaptığımız çalışmalar dünya kıyılarında belirlenen en eski kumullardan birisinin Şile batısında oluştuğunu gösterdi.”

‘BU KIYILAR TURİZM KAYNAĞI OLARAK TURİZME KAZANDIRILMALI’

Prof. Erginal, yaşları 700 bin yıl öncesine kadar giden eolinitlerin oluştuğu dönemlerde Karadeniz’in Akdeniz kadar sıcak bir deniz olduğunu vurguladı:

“Bu gerçek Akdeniz’in tuzlu sularının yükselerek Karadeniz’i işgal ettiği buzul arası çağları işaret ediyor. Bunu son 700 bin yıldan beri altı kez yaşadık. Bozcaada’da ve Dana Adası’nda (Mersin) belirlediğimiz benzer örneklerle birlikte bu oluşumlar jeosit kabul edilmeli. Bu veriler ülkemiz için turizm kaynağı olmalı. Tabiat Şile’ye bu eşsiz ve sıradışı jeomirası bırakmış. Bu kıyılar alternatif turizm kaynağı olarak turizme kazandırılmalı. Burayı ziyaret eden insanlar bilmeli ki, dokundukları kayalarda yüz binlerce yıl öncesindeki rüzgârlar var. Bu güzelliğin tadını çıkarmak için Bahamalar’a gitmeye gerek yok. Ancak öncelikle kıyının kirlilik ve tahribattan korunması gerekiyor.”

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Dünya Tuza Dikkat Haftası

12-18 MART 2018 #5yol5gram #tuzuazaltmanın5yolu Hepimiz çok fazla tuz tüketiyoruz Aşırı Tuz Tüketimi; Kan basıncımızı …

Geceleri neden uyuyamıyoruz?

Bilim insanları, insanların geceleri neden uyuyamadığını araştırdı. Ortaya çıkan sonuç çok ilginç. Yıllar boyunca yapılan …

Nobel Ödüllü Türk Profesör Aziz Sancar’a Türk Asistan!

Biyoloji ve Genetik Bölümünden mezun olan Selin Altıok, University of North Carolina’da, Aziz Sancar’ın başında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir