Taş Ocağına Hayır!

Şile Yaka Köyünde 997 dönüm ormanlık alana açılmak istenen taş ocağına Şile Çevre Gönüllüleri Derneği, Şader ( Şile, Ağva ve civar köyleri Derneği) ve Gebze Şileliler Derneği ortak bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına siyasi partiler Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ile birlikte çevre köy muhtarları da katılım sağlayarak destek verdi.

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği, Şader ve Gebze Şileliler Derneği ortak bir basın açıklamasını Şile Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Jeolog Nabi Evren yaptı.

Yapılan açıklamada; “Şile Yaka Köyü sınırları içinde kalan 997 dönümlük yemyeşil pitoresk bir coğrafyada açılması istenen taş ocağı/kalker kırma tesisi Yaka ve çevre köylere ciddi zararlar verecektir.

Böyle bir işletme faaliyete geçtiği takdirde doğaya, su kaynaklarımıza ve bilhassa Yaka ve Hasanlı gibi köylerimize telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. Aslında her karşı potansiyel doğal sit alanı olan Şile İlçe sınırları içinde taş ocağı açmak bir cinayettir. Vasıflı orman sahalarında yerin üstü taş ocağından gerek ekonomik gerekse diğer çevresel faktörler açısından çok daha fazla değerlidir. Şile İlçesi İstanbul’un yeşil rezerv alanı, akciğerleridir. Bu nedenle İlçe sınırlarımız içinde herhangi bir saha için gelecek taş ocağı taleplerinin kabul edilmemesi gerekir. Yetkililerin bu konuda karar alması gerekmektedir” diyerek verdiği zararların altını çizdi.

“Saha Darlık Barajı sahası içinde yer almaktadır. İstanbul’un ve Şile’ye su temin eden Darlık Barajı açılması düşünülen kalker/kum ocağı kırma tesisinden zarar görecektir.

-Talep sahası içinde ve çok yakınında kaliteli içme suyu ve kaynakları/ pınarlar vardır. Dinamit patlatmalı üretim ile su kaynaklarımız zarar görecektir.

-Kalker kırma tesisinin Yaka ve Hasanlı köylerinde gürültü ve toz kirliliği yaratacağı mutlaktır. Bu durum insanlarımızın sağlığına zarar verecektir. Ayrıca üretim esnasında yayılan tozların köylü bahçelerindeki bitkilerin büyümesini engelleyeceği ve kurutacağı gerçeği vardır. Bu durum yapılan bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

-Bahsi geçen 997 dönüm arazi orman altı destekli koyunculuk-keçicilik yapan köylünün ortak alanlarıdır. Köylünün ortak alanı ellerinden alınacaktır.

-Taş ocaklarında değişen topografyanın düzeltme imkanı olmayacaktır. Bu durumda sahada oluşacak dik yarlar  insan ve hayvanlara hayati tehlike yaratacaktır. Ayrıca büyük bir görsel tehlike yaratacaktır.

-Talep sahası Avrupa’nın en geniş fundalıklarının (Erika katı)bulunduğu Ömerli önemli doğa havzası içinde yer almaktadır. Uluslararası derecede önemli orman varlığımız olan fundalıkların kaybedilmesi insanlık adına Zarardır.

-Fundalıkların yanında mevcut gürgen ve meşelik alanlar devresel olarak köylülerce üretilmekte ve orman köylüsü bundan önemli ekonomik girdi sağlamaktadır. ..

-Üretilen malzemenin kamyonlar ile nakli sırasında karayolu güzergahı boyunca bulunan tüm köylerimiz yoğun bir trafik kirliliği (ses,toz, egzoz, kazalar vb.) ile karşı karşıya gelecektir.

-Ruhsat dahası 12.y.y. dan kalma tarihi Sarıkavak kalesine 600m. Uzaklıktadır. Dinamit patlamalarının eski tarihi yapıya zarar vereceği mutlaktır.

-Çevrede birçok nadir bitki türü vardır. İstanbul’un Anadolu Yakasında sadece Hasanlı köyünün bir bölümünde yetişen ve adına her yıl geleneksel şenlik düzenlenen şakayık (paeonia peregrina) bunlardan biridir. Şakayıklar toz serpintisi ile zarar görecektir.

Telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacağı için burada taş ocağı açılamaz”

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

“Gazeteci Kenan Gülerci’nin İlk Kitabı ‘Irak Türkmen Siyasi Hareketi’ Yayınlandı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Takdim Edildi”

Gazeteci Kenan Gülerci’nin “Irak Türkmen Siyasi Hareketi” adlı kitabı, Türkmenlerle ilgili önemli bir çalışma olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir