Atatürk 89 Yıl Önce Şile’ye Geldi

Atatürk’ün Şile’ye gelişinin 89. Yılı Şile ADD ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından kutlandı.

Atatürk’ün Şile’ye geliş yıl dönümünde Şile ADD ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk konularak kutlandı.

Sabah 11.00’ de Belediye Meydanına gelen Şile ADD ve Çevre Gönüllüleri Derneği başkan ve üyeleri Atatürk büstüne çelenk sunumlarını gerçekleştirdiler. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Çakıl Cafe’de günün anlamı hakkında bilgi verdiler.

Şile Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Nabi Evren konuşmasında;  “Atatürk 1932 yılı 10 Ekim’de şoförü ve köpeğiyle Şile’ye geliyor. Şimdiki İyot Restorantın orda Yalı tersane mevkiinde çocuklar (Hüseyin Özgün ve Ahmet Atılay) yüzüyordu. Hüseyin amcanın birebir anlatımıyla: Atatürk’ü gördüklerinde hemen yanlarına koşup, “paşam hoş geldiniz” der. Atatürk’te kendilerine “çocuk nerden tanıdın beni çocuk” demiş. “resimlerden paşam, resimlerden” diyor. “Bizi tahlisiyeye cankurtaranların olduğu yere götürür müsün” diyorlar. Zannedersem Hüseyin amca onları tahlisiyeye götürüyor. Eski İş Bankasının oradan kiremitli sokaktan yürüyerek aşağıya inip tahlisiyeye gidiyorlar. Atatürk böyle önemli bir yere böyle bozuk yoldan gidilir mi diyerek eliyle gösterdiği, bugünkü Atatürk yolu” dediğimiz yere “yol yapılsın” der. Sonrasında 1934 yılında orası kamulaştırılıp, yol olarak açılır. Sonrasında Şile’de olduğu duyulur ve kendisine ikramlarda bulunulur. Gazi sofrası motifi de o günkü kendisine kurulan sofradan alır ismini. Sandallarla cankurtaranlar gösteri yaptı” dedi. Nabi Evren Atatürk’ün akşama kadar Şile’de kaldığını ve akşam saatlerinde bazı yayınlarda Söğütlü Yatı, bazı yayınlarda Ertuğrul Yatı ile İstanbul’a döner.”

Atatürk’ün neden geldiğine de değinen Evren; “Atatürk’ün her ziyaretinin gene Türkiye’nin yararına bir amaç vardır. Onu gözeterek gelmiştir. Benim şahsi görüşüm Rusların o dönemde İstanbul üzerinde bir baskısı vardır. Montrö anlaşması çok önemlidir. Şile’ye gelerek bütün dünyaya şu mesaj veriyor: biz boğazlarımıza da, kıyılarımıza da çok sahibiz” demek ister ve bu mesajı bütün dünyaya verir.

 Bu sürecin sonunda 1936 yılında Montrö Boğazlar anlaşması imzalanarak boğzlarda tam bağımsızlığımızı ilan etmişiz. Atatürk’ün Şile’ye gelmesi bu açıdan son derece önemlidir” dedi.

O olaya hakim ve konuları bilen Tahlisiye Çavuşu vukuat amirliğinden emekli Sabri Trabzonlu’da Nabi Evren’in anlatımlarını destekler mahiyette detay bilgiler verir. Trabzonlu bir söylentiye göre de o gün kendisine yol gösteren çocuklara para veriyor ve “burada cankurtaranlar var diyor onlara beni götürür müsünüz” onlarda şimdiki tahlisiyenin yerini parmaklarıyla göstererek “taa orada” diyorlar ve eski ismi Demirtaşpaşa okulundan Belediye Meydanı ve Üsküdar caddesinden giderek götürüyorlar” şeklinde ifade etti.

Bu olayın yıllarca bilincinde olmayan Şileliler, 1990 yılında dönemin Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu’nun girişimleriyle ortaya çıkartılıyor ve 1994 yılında Sabri Trabzonlu tarafından Atatürk Yolu 1934” diye bir tabela asılıyor.

Eski Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu’da “Hakimiyeti Milliye” gazetesine giderek arşivlerden haberi nasıl buldurup çıkarttığını ve Şile Belediyesine getirildiğini anlattı. Her kelimesini dikkatli dinleyen Şileliler emeklerinden dolayı kendilerine teşekkür ettiler.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ordululardan Başkana Teşekkür

Şile Ordulular Derneği düzenledikleri kahvaltı programında  Belediye Başkanına teşekkür plaketi verdiler. Şile Belediye Başkanı İlhan …

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir