İtirazımız var. Doğal Değerler Adına Telafisi Mümkün Olmayacak Zararlara Neden Olacak

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği; “Ayazma- Kumbaba bölgeine yapılması planlanan Millet Bahçesi hakkında Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Nabi Evren; “ülkemiz milli servetine ve ilçemiz doğal değerleri  adına telafisi mümkün olmayacak derecede zararlara neden olacağı için mümkün değildir. İtirazımız var” dedi.

İYİ Parti İlçe Başkanı Kahraman Koç’un da aralarında bulunduğu Şile Çevre Gönüllüleri Derneğinin basın toplantısı Dernek Merkezinde gerçekleşti.

Yapılan açıklama: “Son günlerde Şile’de gündeme sıkçagelen Ayazma-Kumbaba bölgesine yapılması planlanan ‘’Millet Bahçesi’’ hakkındaki Şile Çevre Gönüllüleri Derneğinin görüşlerini sizin aracılığınız ile kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

                     Öncelikle belirtmeliyiz ki bu proje düşünüldüğü gibi klasik bir Millet Bahçesi projesi değildir. Proje Ayazma-Kumbaba sahil düzenleme projesidir. Öyle sanıyoruz ki Millet Bahçesi projeleri fonundan daha rahat gerçekleşme sağlandığı için bu yol seçilmiştir. Proje ile ülkemizin en güzel plajlarından biri olan Ayazma-Kumbaba plajı düzenlenerek daha nitelikli hale gelecektir.

                      Projenin Ayazma plajını içeren kısmı yol,su,elektrik,kanalizasyon gibi teknik alt yapıya da sahip olup gerçekten düzenlemeye ihtiyacı olan bölümüdür. Burada bir sorun yoktur ve düzenleme ile Ayazma plajı daha nitelikli hale gelecektir. Fakat Kumbaba kumulları üzerine yapılması düşünülen yürüyüş yolları, büfe, duş, kabin, WC imalatına kesinlikle karşıyız. Bunun nedenlerini özetleyecek olursak,

                     1-Esasen Millet Bahçesi proje alanında iç içe bulunan iki farklı eko-sistem mevcuttur. Bunlar kumlu plaj eko-sistemi ve onların arka planında yer alan kıyı kumulları eko-sistemidir. Proje kapsamında kıyı kumulları eko-sistemi Kumbaba sahil kumulları ile temsil edilmektedir. Kumlu plaj sahaları ise ince kumlu Ayazma plajı ve Kumbaba plajıdır. Kumul alanları , kumlu plaj alanlarından çok daha farklı özellikler taşımakta olup kendine özgü bir yaşam döngüsüne sahip mutlak korunması gereken çok hassas eko-sistem alanlarıdır.

                     2-Kumbaba kumulları 1.700 km. uzunluğundaki tüm Karadeniz kıyımızda bulunan 12 nadir kumul alanından birisi, kent içinde bulunması/kentle birlikte yaşaması  nedeni ile en özel olanlarından biridir. Kumbaba kumulları Jeomorfolojik görünümlerinin güzelliği yanında üzerinde çok önemli/nadir kumul bitki çeşitliliği barındırır. Bu nedenledir ki kumullar bölgesi 1.derecede doğal sit alanıdır. Bir kum zambağını koparma cezasının 60.000 TL olduğu hatırlanırsa Kumbaba kumullarına projede belirtilen imalatların yapılması ile ortaya çıkacak binlerce kum zambağı yok edilmesinin getireceği parasal cezayı  hesaplamak  bile güçtür. Kumbaba kumulları ile Sofular-Sahilköy kumulları altı tanesi Türkiye’ye endemik, 16 Dünya ölçeğinde önemli nadir çiçekli kumul bitkisine ev sahipliği yapmaktadır. Peygamber çiçeği, Kum incisi, Karadeniz salkımı, Sahil sığır kuyruğu, Sahil asperulası, sahil sarmaşığı, kıyı kerevizi, deniz lahanası bunların başlıcalarıdır. Yürüyüş yolları ve büfe vb. imalatın yapılması ile Kumbaba kumullarındaki bahsedilen doğal değerlerin katledilmesi kaçınılmaz olacaktır.

                        3- Kumullar üzerine yapılması düşünülen yürüyüş yolları ve büfe vb. imalatın hakim rüzgarlar poyraz ve lodos fırtınalarının savuracağı kumlar ile tehdit göreceği ve önce yürüyüş yolları olmak üzere kum istilasına uğrayacağı kaçınılmazdır. Bu kumullar üzerinde yaşanan önlenemez bir doğa olgusudur. Böylece bahsedilen yürüyüş yolları ve büfe vb.ler kullanılamayacağı gibi aynı zamanda bir milli servet kaybı da yaşanacaktır.

    

4- Şile deresi ağız kesimine yapılması düşünülen büfe ve müştemilatı noktası sert  karayel ve yıldız havalarında deniz tarafından işgal edilmektedir. Bu bölümde imalat yapmak zaten fiziken mümkün değildir.

                          5-Proje Kıyı kanununun imkan sağladığı plajlarda 150 metre ara ile 6 m2’yi geçmeyen kapalı alanlı büfe –duş-kabin-WC imalatına imkan vermesi ile iklimsel-teknik aşt yapı şartları-mevcut doğal değerler göz önüne alınmadan hazırlanmış ve uygulanması mümkün olmayacak bir projedir. Projenin Kumbaba kumullarını ilgilendiren bölümünü uygulamak, ülkemiz milli servetine ve ilçemiz doğal değerleri  adına telafisi mümkün olmayacak derecede zararlara neden olacağı için mümkün değildir. İtirazımız var.

                          6-Yukarıda sıraladığımız görüşlerimizi Şile Belediyesi Meclisinde Dernekçe gündeme getirdik. Belediye Başkanımız sayın İlhan Ocaklı Kumbaba kumulları konusundaki itirazımızı haklı bulmuş, Kumbaba kumullarının korunması gerektiğini belirterek  bu konunun ilgili Balkan yardımcısı Sayın Soner Berksan ile görüşülmesini ve düzeltme konusunda gereğinin yapılmasını istemiştir. Soner Bey ile yapılan görüşmede ise projenin çok yakın zamanda(28 Nisan) ihale edileceği bu nedenle projede değişiklik yapma imkanlarının olmadığını fakat uygulama esnasında Kumbaba kumulları üzerinde yapılması ön görülen yürüyüş yollar ile büfe ve müştemilatlarının yapılmayacağı konusunda karşılıklı mutabakata varılmış ve sözler verilmiştir. Üstelik kumul alanının daha sıkı korunması gerektiği belirtilmiş, ayrıca hazırlanacak bilgilendirme tabelaları ile de buradaki doğal güzelliklerin halka anlatılacağı kararlaştırılmıştır.

                           7- Son söz olarak: Çevreye duyarlı  Belediye Başkanımız sayın İlhan Ocaklı ve Belediye Başkan yardımcımız Soner Berksan ile yukarıda bahsedilen görüşmeler-temaslar sonucu oluşan sözlü mutabakatın ve verilen taahhütlerin-sözlerin uygulamada gerçekleşmesini beklediğimizi belirtmek istiyoruz. Değerli kamuoyuna saygı ile duyurulur”.

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği, 27 Nisan 2022, Şile.

                

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir