Özlenen Tablo Gerçekleşti Şile Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Ortak Açılış Yaptı

Kadir Topbaş zamanında yapımına başlanan Şile Yeniköy Arıcılık Merkezi tamamlanarak açılışı gerçekleştirildi.

İlk kez geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ziyaret ettiği Şile Arıcılık Merkezi’nin açılışı 22-06-2022 Çarşamba günü törenle açıldı.

Şile Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ilk meyvesini verdi. Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle hayata geçirilen Şile Yeniköy Arıcılık Merkezi’nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser, İstanbul Arı Yetiştiricileri Başkanı Onur Çelik, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ziya Şahin, CHP İlçe Başkanı İbrahim Çelik ve yönetimi, İYİ Parti İlçe Başkanı Kahraman Koç, yönetimi ve meclis üyeleri, muhtarlar Dernek Başkanı Timur İzmir, muhtarlar, arıcılar ve vatandaşlar katıldı.

Kooperatif başkanı Ahmet Can yaptığı açılış konuşmasında projeyi ilk olarak hayata geçiren İBB eski belediye başkanı merhum Kadir Topbaş ve Prof.Dr. Muhsin Doğanoğlu’nu rahmetle anarak başladığı sözlerine şöyle devam etti. “Eserin yapılmasında, projelendirilmesinde emekleri olan eski Belediye Başkanı Can Tabakoğlu’na, İlçe Başkanlığı döneminden beri desteğini hep hissettiğimiz Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’ya ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bu eseri kaba inşaatla teslim alıp bugünkü haline getirilmesini sağlayan ve biz üreticilere büyük destekler veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve Gıda Tarım Daire Başkanlığı omak üzere tüm ekibine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ziya Şahin’de ;mutluyuz, gururluyuz ve arı gibi çalışıyoruz. “arıya yapılan hiçbir yatırımı inkar etmez diyerek herkese teşekkür etti.

Şilemiz İstanbul’un iki coğrafi işaretli değerinin tek sahibidir.

Şile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser’de törende yaptığı konuşmada;”Anadolu köy yaşamının halen sürdürüldüğü Şilemiz kültürü ve tarihiyle de emsalsiz bir cevhere sahip. Şile’nin köklü kültür ve tarihinin tescili Şile Bezi, Doğal ve Sağlıklı yaşamın tescili olan Şile Kestane Balı. Bu kıymetli iki ürünün yapılan girişimler neticesinde İstanbul’da Coğrafi işaret almaya hak kazanması hepimizin başarısıdır. Şilemiz İstanbul’un iki coğrafi işaretli değerinin tek sahibidir. Bizler bu iki değerli esere sahip olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Şile Belediyesi olarak her konuda vatandaşlarımızın yanında olduğumuz gibi İlçemizde arıcılık yapan tüm üreticilerimizin, tarım ile ilgilenen çiftçilerimizin, hayvancılık yapan vatandaşlarımızın da yanlarında olmaya devam ettiğimizi belirtmek isterim. Şile Arıcılık Merkezinin Şile’ye üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Donanımı ile İstanbul’un tek merkezi konumunda olan Şile Arıcılık Merkezi yalnızca Şile’de olan üreticilere değil İstanbul’un diğer ilçelerinden gelecek olan üreticilere de kapılarını açacak olmasından ayrı bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.

“İstanbul’umuzdan bütün ülkeye, bütün üreticilere, bütün yöneticilere makul bir biçimde dağılacaktır, diye düşünüyorum”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Şile Belediyesi ve Yeniköy, Çayırbaşı, Balibey, Doğancılı, Akçakese, Kömürlük, Alacalı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle kurulan “Şile Arıcılık Merkezi”nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu; İstanbul’un ilk coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş kestane balının üretim aşamasından pazarlanmasına, ürünlerin çeşitlendirilmesine kadar birçok alanda çalışmalar yürütecek olan merkezin açılışında bir konuşma yaptı. “Arının bir hikmeti var” diyen İmamoğlu, “Bu memlekette aslında arı da var, kovan da var, ortam da var, bereket de var. Bazen bal yapmakta sorun yaşıyoruz milletçe. İnşallah o sorunları da hep birlikte aşarız” şeklinde konuştu. Şile’ye bağlı Yeniköy’de faaliyete geçen merkezin açılmasıyla değerli bir iş yapıldığının altını çizdi.

 “İMECE USULÜ BAŞARIYA ULAŞILDI”

“Bugün gelinen noktada, güzel bir alan oluştu. Şile Belediyesi’ne Milli Emlak’tan tahsisli bir alanı, Büyükşehir Belediyesiyle bir protokole dönüştürerek, yine kooperatifimiz iş birliğine katılarak çok değerli bir imece usulü başarıya ulaşılmıştır. Esas başarı, şu anda sağlanan bu ortamlar ve bu imkanlardan ziyade, bundan sonra ortaya koyacağı kabiliyetler. Dolayısıyla bunun takipçisi de olacağız. Sağlam bir destekçisi olacağız. Her yönüyle yanında olacağız arıcımızın. Ki bütün ihtiyaçlarına dönük, arkadaşlarımın çalışmalarının olduğunu biliyorum. Daire Başkanlığımız, arıcılarımıza her türlü desteği verme konusunda karar aldı, başta arı yemi desteği olmak üzere. Bu konuda başvurularını da aldılar. 3 Haziran tarihine kadar başvurularını topladılar. Ve özellikle bu zor dönemde üreticilerine destek olarak, onların üretimlerini artırmaya dönük, çalışmalarını kolaylaştırmaya dönük imkanlarımızı sunmaya devam edeceğiz.”

BALIN İLK MÜŞTERİSİ OLDU

Şile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Can, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Ziya Şahin, İBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık, Şile Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser de açılışta birer konuşma yaptı. Şile Arıcılık Merkezi, konuşmaların ardından, Yeniköy’de yaşayan çocukların kestiği kurdele ile faaliyete geçti. Merkezi beraberindeki heyet ile birlikte gezen İmamoğlu, köylü kadınların ikram ettiği börekten tattı. İmamoğlu, merkezde üretilen ballardan da satın aldı.

BAL ÜRETİCİSİ İSTANBUL DIŞINA ÇIKMAKTAN KURTULDU

Şile Arıcılık Merkezi, ürün aşamasında ve pazarlama konusunda destek sağlamanın yanı sıra, arı ürünü olan polen, propolis ve arı ekmeği gibi ürünlere işlem yapılmasında arıcıların yanında olmayı amaçlıyor. Arıcılıkla uğraşan vatandaşlara, bu tesis ile her türlü ekipman desteği sağlanacak. Merkez aracılığıyla arı yemi üretimi yapılacak ve üreticiye ücretsiz dağıtılacak. “Arı keki” pudra şekeri, bal, polen ve vitamin ile yapılıyor. Arı yetiştiricileri, “arı keki” adı verilen bu yemi almak için Adapazarı’na gidiyorlardı. Artık bu yemi, İstanbul’da, bu tesiste bulabilecekler. İBB, ücretsiz vereceği arı yemi için, üreticilerden gelen başvuruları 3 Haziran itibariyle tamamladı.

MERKEZ’DE NELER VAR?

Üretim ve dolum işlemleri için; tam otomatik bal dolum ve üretim makinesi, propolis dolum ve üretim makinesi, polen üretim makinesi, arı keki üretim makinesi, bal süzme makinesi, krem bal yapma makinesi, bal dinlendirme kazanı ve bal teknesi ısıtma havuzu.

Ayrıştırma için; polen, propolis ve arı ekmeği ayrıştırma makinesi. Soğuk zincir için; derin dondurucu dolap ve market tipi camlı derin dondurucu. Paketleme için; otomatik ham bal kutu paketleme teknik donanımları

Ekrem İmamoğlu konuşmaların ardından tesisi gezerek arıcılardan brifing aldı ve tesisten ilk balı alarak siftah yaptırdı.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir