Gerekire Dozerlerin Önüne Yatar, Yine de O Maden Ocağını Açtırmayız

Satmazlı bölgesinde Çaba madenciliğe ait Taş Ocağı ruhsatı ile ilgili 9. İdare Mahkeme köylünün lehine verdiği kararı, 4. İdare aleyhte sonuçlandırınca bölgede bulunan köylüler karara tepki gösterdi ve “gerekirse dozerin önüne yatar, yine de o maden ocağını açtırmayız” dediler.

Satmazlı Muhtarı Sami Değirmenci “orası sit alanıdır, orada maden ocağı açılamaz deyip, konuyla ilgili muhataplarının suç işlediğine işaret etti.


Yılan hikayesine dönen Satmazlı ve civar köylere yakınlığı ile dikkat çeken Çaba Madenciliğe ait taş ocağı açılması konusunda 4. İdare Mahkemesi köylünün aleyhine karar verince köylüler Bölge İdare Mahkemesine başvurarak Yürütmenin durdurulması talebinde bulundular.

Satmazlı başta olmak üzere civar köyleri de varlığıyla rahatsız eden maden işletme ruhsatı konusu İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin “temyiz yolu kapalı” olmak kaydıyla köylü lehinde karar vermesine karşın yeniden gündeme geldi. Çaba Madenciliğin İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde yeniden açtığı dava ise 15 Haziran 2022 tarihinde köylü aleyhine sonuçlandı.

Olayın Geçmişi ise şöyle; Satmazlı sırtlarında bulunan ve içinde 5 dönüm tapulu arazinin de bulunduğu 100 hektarlık ormanlık alanda Ankara merkezli ÇABA Madencilik Şirketi tarafından taşocağı için Enerji Bakanlığından İşletme Ruhsatı alındı. Şirket, 2015 yılında İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden “ÇED Gerekli Değildir” belgesi de aldı. Aynı Şirkete, daha önce kesinleşmiş mahkeme kararı bulunmasına rağmen, orman alanını bir miktar küçültülmek suretiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Maden İşletme Tesis ve Alt Yapı Tesis İzni de Şubat 2019’da verildi.

Konuyla alakalı olarak ilk itiraz 10 Ocak 2020 tarihinde Bakanlık nezdinde Şile Belediyesi’nce yapıldı. İkinci itiraz ise kısa süre sonra Satmazlı Muhtarlığı öncülüğünde imzalı dilekçe ile köylüler tarafından yapıldı. Üçüncü itiraz ise İstanbul Valiliği’nin 6 Şubat 2020 tarihli yazısı ile yapıldı. Yaşanan gelişmeler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Mayıs 2020 günü ruhsatı iptal etti. Ancak ÇABA Madencilik Şirketi ruhsat iptal kararını mahkemeye taşıdı.

İstanbul 4.İdare Mahkemesi, 14 Ocak 2021 tarihinde Bakanlığın ruhsat iptal kararını bozarak bölge köylüsünün aleyhine karar aldı. Ancak Satmazlı Muhtarı Sami Değirmenci önderliğinde Satmazlı köylüsü yargı sürecini devam ettirerek konuyu bölge idare mahkemesine taşıdılar. Mahkeme 1 Ekim 2021 günü davayı bölge halkı lehine, temyiz yolu da kapalı olmak suretiyle karara bağlayarak sonlandırdı.

Yaşanan gelişmenin ardından 28 Temmuz sabahı davanın müdahili köylüler Şile Adliyesi’ne gelerek bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak “Yürütmenin Durdurulması” talebinde bulundular.

Pıçak “Burası 600 yıldır yaşayan insanların ata toprağı. Ben de Şile’nin evladıyım ve bu konuda ne gerekiyorsa yapacağız.” Dedi ve açılacak bir maden ocağının Darlık barajında yaratacağı hasarlara işaret etti.

İYİ Parti Şile Belediye Meclis üyesi Hüseyin Özgür ise bölgenin ekolojik olarak önemine işaret ederek su kaynakları ve yaban hayatın haricinde tarım ve hayvancılığı da bölgede sekteye uğratacağına işaret etti.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı Gazilerle Buluştu

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile Muharip Gaziler Derneğinde Şile Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sayın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir