ŞİLE BORSA İSTANBUL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BÜNYESİNDE 2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA TARIM ALANI BÖLÜMÜ AÇILACAKTIR

Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin alt programlarından biri olan tarım alanı 2022-2023 Eğitim Öğretim yılında okulumuz bünyesinde açılacaktır. Alan seçimi, meslek seçiminin ön aşaması olarak değerlendirilebilir. Tarımsal eğitimde, tarım ve gıda alanlarının, canlıların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayan tarım sektörünü konu alması bakımından, diğer tüm mesleki alanlar içinde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Tarımsal ortaöğretim, tarımın teknoloji ile entegrasyonunun sağlanması, ziraat mesleğinin ilgi duyularak yapılması, kırsal kalkınmanın tüm bileşenleriyle gerçekleştirilmesi için gençlerin tarıma yönelmeleri için gereklidir.

Mesleki ve Teknik Ortaöğretimin tarımla ilgili alanlarında eğitim alan bireyler bir yandan kalifiye ara elaman olarak tarım ve gıda sektörüne olumlu katkılar sağlarken; diğer bir yandan, alanlarıyla ilgili temel konulara ve saha deneyimine sahip bir şekilde yükseköğrenime devam etme fırsatı bulmaktadırlar.

Dünya; iklim değişikliği, artan dünya nüfusu, su seviyelerinin azalması gibi zorluklarla karşı karşıya kalmışken tarım ve gıdanın sürdürülebilirliği konusunda küresel kaygılar artmıştır.  Bu gelişmeler tarım ile gıda sistemlerine ve sorunlarına her zamankinden farklı çözümler bulmayı gerektirecek bir eğitim altyapısına ve insan kaynaklarına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Tarım sektöründe istihdam edilecek nitelikli çalışanların yetişmesi açısından; tarıma ilgi duyan, tarımın mesleki değerinin farkında ve akademik başarısı yüksek çocukların tarımla ilgili liselere yönlendirilmeleri önemlidir.

Tarım liseleri sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.  Endüstriyel sebze meyve yetiştiriciliği, tarım aletleri ve makine kullanımından tarla bitkileri yetiştiriciliği, süs bitkileri ve peyzaja ve tarım teknolojileri gibi birçok program bulunmaktadır.

Meslek liselerinin Tarım alanından mezun olanlar, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler. Kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın mezun oldukları dal ile ilişkili olarak;

Tahıl yetiştiriciliği, baklagil yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, çayır- mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği ile ilaç ve baharat bitkileri yetiştiriciliği, meyve, bağ ve sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, organik ve alternatif ürün yetiştiriciliği, meyve ve bağ fidanı üreticiliği, fide yetiştiriciliği ve sebze tohumu üreticiliği, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, kesme çiçek ve kesme yeşillik yetiştiriciliği,peyzaj çalışmaları, çim alan tesisi ve özel bahçe tanzimleri yapan işletmelerde çalışabilirler.

Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in konu ile ilgili açıklamaları ise şu şekilde:

“Tarım alanında yeni bir başlangıç yapacağız”

Ülkenin refahı, kalkınması, genç işsizlik oranını düşürmesi ve toplumuyla müreffeh bir şekilde bir geleceğe umutla bakabilmesi için mesleki eğitimin çok daha güçlenmesine ihtiyaç olduğunu belirten Özer, yeni bir başlangıç için Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir arada olduklarını söyledi. Bakan Özer, iki bakanlığın ortak yönetim modelini şu sözlerle anlattı:

“Müfredatı gelişen, güncellenen teknolojiye göre revize edeceğiz. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini birlikte planlayacağız. Öğretmenlerimizin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimlerini Tarım ve Orman Bakanlığımızın imkânlarından yararlanarak yani el ele vererek yöneteceğiz. Bu yeni yaklaşımla ben inanıyorum ki özellikle son yıllarda iklim değişikliğinin, kuraklığın, gıda tedarik zincirlerindeki problemlerin giderek ön plana çıkarttığı tarım alanında yeni bir başlangıç yapacağız.”

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir başka iş birliğinin daha yürütüldüğünü anımsatan Özer, köy okullarını yeniden hayata geçirme, köy yaşam merkezlerinde insanların nitelikli zaman geçirmesiyle ilgili mekanizmaları tesis etmek için çalıştıklarını söyledi. Özer köylerdeki vatandaşların ihtiyaç duyduğu her türlü eğitimi yerinde verecek farklı mekanizmalar üreten projeyi yakın zamanda kamuoyuyla paylaşabilme imkânları olacağını dile getirdi.

Protokolün hayırlara vesile olmasını dileyen Bakan Özer, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

2021-2022 eğitim-öğretim yılında; Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Laboratuvar Hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamına alan bu protokol dahilinde illerde yapılan basın açıklamasında aşağıdaki hususlar vurgulanmıştır.

  • Okul yöneticisi ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek,
  • Yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programları ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak,
  • Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticilerinin görev almaları sağlanacak,
  • Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek,
  • Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak,
  • Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacak,
  • Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan vb. temrinlik malzeme desteği sağlanacak,
  • Alana uygun donatım yapılacak,
  • Tohum yetiştirmeye yönelik ortaklaşa pilot çalışma ve uygulamalar yapılacak,
  • Hastalık, zararlı bitkiler, gübre, bitki besleme vb. konularda ortaklaşa çalışmalar yapılacak,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Dijital Tarım Kütüphanesi ve Tarım Orman Akademisine erişim izni sağlanacak,
  • Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulların ve Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindeki eğitim merkezlerinin ortaklaşa belirlenecek takvim ve program çerçevesinde çiftçi eğitim vb. faaliyetlerde kullanılması sağlanacak,
  • Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi vb.) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek,
  • Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım vb. konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek,
  • Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılacak,
  • Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak,
  • Okulların toprak, yaprak, su vb. analiz yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir.

İstanbul’da 7 okulda açılacak olan Tarım Bölümüne sahip olacak okullardan biri olan okulumuz Şile Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 2022-23 eğitim öğretim yılında Anadolu Teknik Programı dahilinde açılacak olan tarım bölümümüze 30 öğrenci sınavla alınacak olup öğrencilerimizi bekliyoruz.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şile Belediyesi’nden Teknoloji̇ Bağımlılığı Semineri

Şile Belediyesi’nin düzenlediği ücretsiz danışmanlık seminerleri devam ediyor. Şile Belediyesi tarafından 6 Ocak Cumartesi günü …

Başkan Ocaklı Okul Ziyaretlerine Devam Ediyor

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği okul ziyaretleri ile öğrencilerle ve …

Ümraniye Belediyesi Ekiplerinden Öğrencilere Afet Farkındalık Eğitimi

Ümraniye Belediyesi arama kurtarma ekipleri, okullarda öğrencilere periyodik olarak verdiği deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Öğrencilerin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir