Festivalde “Şile Bezi’in hazırlanışı ve “Şile Bezi Söyleşileri”

33.Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında 2. Gün Şile Belediyesi Ala Kadınlar Plajında, Şile Bezi Ritüeli düzenledi.

 Coğrafi işaretiyle dünya markası olan Şilebezi’nin dokuma tezgahına nasıl geldiği süreci Ala plajında düzenlenen programla gösterildi. Şile bezinin geleneksel ritüeller eşliğinde Şile’nin masmavi denizinde yıkanıp, kumsalda kurutuluşu gösterildi.

Ünlü aktör Oktay Kaynarca’nın da aralarında bulunduğu programa; Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Garnizon Komutanı Hv Svn Albay Hazel Yılmaz, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Ak parti İlçe Başkanı Erdoğan Akgül, MHP İlçe Başkanı Mustafa Pıçak, Kamu kurum amirleri, STK Temsilcileri ve davetliler katıldı.

 Belediye Başkanı İlhan Ocaklı Şile Bezi hakkında yaptığı açıklamalardan sonra dokuma tezgahına geçti. Dokuma işlemini tamamladıktan sonra Kaymakam Mehmet Nebi Kaya ile birlikte paçaları sıvayıp, denizde Şile Bezi yıkadılar.

Belediye Başkanı yaptığı açıklamada; “Şile bezinin 1970 li yıllarda Ülkemizin ihracatta ikinci sırada yer alan önemli kalemlerinden bir tanesi olduğunu belirtmek isterim.Bizde Şile Belediyesi olarak bu değerimizi,kültürümüzü yerinde yaşatmak üzere İSKA ile yaptığımız protokol ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda Bezimizin yerinde üretilmesi için imalat fabrikamızın temelini de kısa zaman sonra atacaklarının müjdesini verdi.

Yaşayan Tarih Şile Bezi

Gündüz programının ardından akşam saatlerinde Ala Plajında “Şile Bezi Söyleşileri” programına İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İSTKA Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen, MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Fatih Canpolat, ve akademisyenler katıldı.

Kültür ve sanatın odağı Şile Bezinin geçmişten günümüze ulaşan kadim tarihini ilmek ilmek işleyen kahramanlarla Şile Bezi’nin dünü, bugünü ve yarınını konuşuldu. Sıcak bir yaz akşamında denizin dalga sesleri eşliğinde yapılan bu söyleşi programı seyirciden tam not aldı ve konuşmacılarla birlikte “Şile Bezimizi hak ettiğin en güzel değere hep birlikte taşıyacağız” denildi..

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir