Şile Kumulları Kum Zambağı Şenliğinin 1. Yapıldı

Şile’nin endemik bitki türlerinden olan Kum Zambağını korumak ve farkındalık yaratma amacı ile, ilk kez şenlik adı altında etkinlik düzenlendi.

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği ve Şile Belediyesi’nin ortak düzenlediği şenlik Ayazma Plajında Kum Zambaklarının yoğun olduğu alanda düzenlendi.

Kum Zambağı Şenliğine Garnizon Komutanı Hazel Yılmaz, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Nabi Evren, Ak Parti İlçe Başkanı Erdoğan Akgül,  İYİ Parti İlçe Başkanı Kahraman Koç, meclis üyeleri, Muhtarlar Dernek Başkanı Timur İzmir, STK temsilcileri, Kamu Kurum amirleri ve çevreciler katıldı.

Selamlama konuşmasında ilkini gerçekleştirdiğimiz “Şile Kumulları kum zambağı şenliğine” hoş geldiniz diyen  Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Nabi Evren, Şile’nin endemik bitkiler açısından çok zengin bir ilçe olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti.

“Çok güzel, pitoresk bir coğrafyada yaşıyoruz. Pitoresk olağanüstü güzelliği ifade eder. Doğal, tarihi ve kültür değerleri ile adeta bir müze, görülesi ötesi muhteşem bir yerdir. İlçemiz doğal değerleri ile daha ön plandadır. Yüzde 80’ni yeşil ormanlar, sahilindeki koyları, bembeyaz plajlarıyla, falezleriyle, müthiş bir coğrafya” diyerek Şile’nin endemik bitkiler bakımından dünyada önemli bir yer aldığını ve birçok ülkeden daha zengin olduğunu örneklerle ifade etti.

Şile 750km2 lik alanda 810 tane çiçekli bitki sahibiyiz

“İngiltere 250bin km2, çiçekli bitki varlığı 1900 dür. Hollanda 50bin km2 olmasına rağmen 1600 çiçekli bitkisi var. Ülkemiz 750bin km2 ve İlçemizde 9040 tane çiçekli bitki varlığı var. İstanbul 5100km2 ve içerisinde 1500 civarı çiçek var. Oysaki Şile’de 750km2 lik alanda 810 tane çiçekli bitki sahibiyiz. Bu çok önemli bir değer. İşte bir bölge bu tarz değerleri ile önem kazanıyor. Tarihi, coğrafyası, kültürü ile. Biz böyle bir değerler toplamına sahip bir ilçeyiz. Önümüzdeki yıl umarım çok daha kapsamlı olacak bu etkinliğimiz. Mesela kumdan heykel atölyeleri yapmayı planlıyoruz. Hep birlikte nice kum zambağı şenliklerine diyerek, kum zambağının toplumumuzda kıymetinin daha iyi anlaşılmasını temenni ediyorum” dedi.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı konuşmasına “Kum Zambağı şenliğimiz” bu güne kadar yapılmış en güzel etkinliktir çünkü; ilkini gerçekleştiriyoruz. Önemli değerlerimize sahip çıkmaya gayret ediyoruz, edeceğiz de. Bunlar endemik bitki türleri ve korunmalıdırlar.  Bu güzellikleri bizden sonraki nesillere bırakabilmemiz için korunmaya ihtiyaçları var. Farkındalık oluşturmak istiyoruz. Koparıldığı zaman çok ciddi cezaları var. Biz Çevre Gönüllüleri Derneği ile birlikte bu ve buna benzer etkinlikleri yapmak suretiyle bizden sonraki nesillere iyi anlatabilmenin derdi ve gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından kemençe eşliğinde Karadeniz folklor ekibi gösteri yaptı. Korunmaya alınan Kum Zambakları bahçesinin açılış kurdelesi kesildi. Güzel ve sıcak bir yaz gününde Trio müzik dinletisi eşliğinde sahilde gerçekleştirilen “kum zambağı şenliği” yapılan yürüyüş ile son buldu.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı Gazilerle Buluştu

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Şile Muharip Gaziler Derneğinde Şile Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sayın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir