Şile’nin Kurtuluşunun 100. Yılı

7 Ekim Şile’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı törenle kutlandı.

Şile’nin kurtuluşu olan 7 Ekim, Şile Kent Meydanı Şehitler Anıtı önünde yapılan törene; Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Garnizon Komutanı Albay Mehmet Sutaşır, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Nurullah Kırbıyık, Kamu Kurum Müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören Şile Anadolu Lisesi öğrencilerinin okuduğu şiirlerle devam etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Keser yaptığı konuşmada; “Şile’nin düşmen işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl programına hoş geldiniz. 1.Dünya savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu ve itilaf devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes antlaşmasına göre Şile’nin egemenliği el değiştirir. Mondros hükümleri gereği 1920 de silahtan arındırılan  boğazlar bölgesi sınırları içine alınan Şile İngilizlerin denetimlerine verilir. Tarihler 6 Ekim 1922 yılını gösterdiğinde bir müfreze Kuvai Milliye Askeri Ağva nahiyesinde sabaha karşı yola çıkarak Şilemizi düşman işgalinde kurtarır. O gün Şileliler Türk Askerlerini nasıl coşku ve sevinç ile karşıladılarsa bugün aynı sevinç ve heyecanı iliklerimize kadar hissediyoruz” diyerek “bu güzel vatanımızı bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum”  dedi.

Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya’da konuşmasında;  “Huzurunda bulunduğumuz Şileli Şehitler Anıtı 1.Dünya Savaşından bugüne Şilemizin vermiş olduğu şehitlerimizin isimlerini barındırıyor. Su gibi aziz olsun, Ruhları şad olsun.

İşgalin, esaretin ne kadar ağır olduğunu, ne kadar cefa barındırdığını tarih kitaplarına baktığınızda iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Bir daha öyle günleri yaşamamak için hep birlikte bu vatanın her bir ferdi olarak bu cennet vatanımıza sahip çıkacağız. Birbirimizi seveceğiz, birbirimize saygı duyacağız, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. İşimizi en güzel şekilde yapmaya çalışacağız ve bizlere emanet edilen bu cennet vatanı ilelebet payidar kılmak  üzere asri vazifemizi yerine getireceğiz. Bununda başlıca şartı vatanımızı, milletimizi, birbirimizi sevmekten geçer. Bu vesileyle Şilemizin kurtuluşunun 100.yıl dönümü kutlu olsun. Kurtuluşa giden yolda ve Milli Mücadele aşkını ateşleyen başta Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve dünden bugüne hakkın rahmetine eren tüm şehitlerimizi, rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyor ve bu gün burada olmak, vatanın ve milletin selametinin emin ellerde olduğunun hissiyatını paylaşmak için buraya teşrif eden sizleri de sağlık ve afiyetle selamlıyor hepinize saygılar sunuyorum ” dedi.

Törenin ardından tüm şehitlerimiz için Hüseyin Keçeci Camisinde mevlit okundu.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir