Şile’nin 57 Mahallesine Müjde!

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın olurları ile hazırlanan Kırsal Mahalle Kanunu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye meclisinde onaylanmasının ardından Şile’nin 57 mahallesi kanunun getirdiği avantajlarından yararlanabilecek.

OY BİRLİĞİ İLE ONAYLANDI

Köy vasfından çıkarılarak mahalle vasfına dönen kırsal mahalleleri desteklemek amacı ile hükümet tarafından hazırlanarak yasalaşan Kırsal Mahalle Statüsüne dair kanun vatandaşlara birçok açıdan avantaj getiriyor.  İstanbul ilçelerinin kanundan istifade etmesini sağlayan kanun 14 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

ŞİLE’DE BULUNAN 57 MAHALLE KANUNDAN YARARLANABİLİYOR

Kırsal mahallelere uygulanacak olan destek ve avantajları kapsayan kanun ile Şile’de bulunan 57 mahalle birçok vergi ve harçtan muaf tutulacak. Kırsal mahalle sınırları içerisinde bulunan yerleşim alanlarının faydalanabileceği kanun ile indirimli su kullanımı, esnaftan vergi alınmaması, iskân ve imar harçlarının alınmaması, emlak vergisinden muaf olmak gibi haklar getiriliyor.

1 Ocak 2023 tarihinden “Kırsal Mahalle Kanunu” kapsamında kalan muafiyetler ise şöyle;

Sahip olduğunuz taşınmaz belirlenen köy yerleşik alanı sınırları içerisindeyse,

Nüfus kütüğünüz sahip olduğunuz taşınmazın bulunduğu mahalleye kayıtlı ise,

  1. İskân ve İmar Durumu Harçları Alınmayacak

Yapı ruhsatı harcı, imar durumu, parselasyon harcı, ifraz ve tevhit harcı, plan ve proje tasdik harcı, zemin açma izni ve toprak hafriyatı harcı ve yapı kullanma izni (iskân) harcı muaf olacak.

  • Kırsal Yerleşik Alandaki Taşınmazlar Emlak Vergisinden Muaf Olacak

Gelir Vergisinden muaf esnaf tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan yerler, basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler, mesken amaçlı kullanılan binalar zirai üretimde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak.


1.       Su Ücretleri İndirimli Alınacak
Su ücretleri; işyerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.
2.       Küçük Esnafa Vergi İndirimi Sağlanacak
Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ile alınan vergi, harç ve harcamalara katılım payları yüzde 50 indirimli uygulanacaktır.

ŞİLE BELEDİYE BAŞKANI İLHAN OCAKLI ‘’ İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN’’
Kırsal mahalle ile ilgili kararın İ.B.B meclisinden geçmesinden dolayı mutluluklarını ifade eden Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı “Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize teşekkür ediyoruz. Güzel bir işe daha imza atıldı. Biliyorsunuz, biz de Şile Belediye Meclisi’nde de geçirmek suretiyle İ.B.B Meclisi’nden de bugün geçerek kırsal Mahalle Yasası’nı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Çok güzel ve faydalı bir hizmet. Böylelikle ruhsat harçlarının ödenmediği, Emlak Vergilerinin ödenmediği ve suyun dörtte bir fiyatının ödendiği bir sürecin adımını atmış oluyoruz, ilçemize hayırlı olsun. Bu vesile ile de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, emeği geçen Cumhur İttifakı Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz, sağ olsunlar.” dedi.

default

KIRSAL MAHALLE KANUNUNDAN FAYDALANACAK MAHALLELER

Ağaçdere, Ahmetli, Akçakese, Alacalı, Avcıkoru, Bıçkıdere, Bozgoca, Bucaklı, Çataklı, Çayırbaşı, Çelebi, Çengilli, Darlık, Değirmençayırı, Doğancalı, Erenler, Esenceli, Geredeli, Göçe, Gökmaşlı, Göksu, Hacılı, Hasanlı, İmrendere, İmrenli, İsaköy, Kabakoz, Kadıköy, Kalemköy, Karabeyli, Karacaköy, Karakiraz, Karamandere, Kervansaray, Kızılcaköy, Korucuköy, Kömürlük, Kurfallı, Kurna, Meşrutiyet, Oruçoğlu, Osmanköy, Ovacık, Sahilköy, Satmazlı, Sofular, Soğullu, Sortullu, Şuayipli, Teke, Ulupelit, Üvezli, Yaka, Yaylalı, Yazımanayır, Yeniköy ve Yeşilvadi.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir