“pipi” EDEBİYATI

Kapı zili çaldı.. Elinde bir davetiye,  eski bir tanıdık. Hoşbeş ettik, biraz muhabbet derken ” Oğlanın sünneti var, mutlaka beklerim” dedi.

Bu tür davetlere olan fikrimi söylemesem de, “kaldı mı artık bunlar”  demeye kalmadan, “ee erkek oluyor artık teyzesi” dedi.

Tabii bu işin gelenek görenek, sağlık boyutu haricinde, bir de  sosyolojik etkisi var. Ahlaki, hukuki,maddi,manevi, vicdani..

****

Ne garip şey..!

Erkek çocuğunun sünneti,  7 cihana duyurulurken, andropoza girmiş bir erkek için davetiye bastırılıp eğlence düzenlenmez. Mantıken erkekliğe giriş töreni gibi, çıkışının da  aynı şekilde olması gerekmez mi?

****

Velhasıl ülkemizde bir “pipi” edebiyatı var. 3 önemli dönemi mevcut.. Birincisi sünnet, ikincisi   “milli olma”, üçüncüsü ise “adam olma”..Hatta  dördüncüsü de var.. ona girmeyelim.

Sünnetten sonra,  “milli olma” deyimi de buradan gelir. Tabii bu kadar evirilen, devşirilenin,  bir de “akıllanması” gerek değil mi?  Zira bu süreç içinde;  hiç bir beyinsel  gelişim için tören veya deyim, erkek çocukları için kullanılmamıştır.

Askerlik görevini ifa etmeyenin “adamdan sayılmayacağı” konusu da, bugüne kadar erkek çocuğunun “pipi” edebiyatına  kurban gitmesinden kaynaklı sanırım. Hadi şunu bir askere gönderelim de bir adam olsun gelsin denir. Zira o güne kadar üzerinde özenle çalışılan organ bellidir.. Askere gidene kadar, freni olmayan bir arabaya, kışlada  fren sistemi takılır. Dinlemeyi,  nerede  susup, nerede konuşmayı, kendi kendine yetebilmeyi, kendi işini kendi görmeyi vs.. öğrenir.

“Adam olma”, “akıllanma” evresi;  bazı erkeklerin, diğer erkeklere olan üstünlüğüdür.. Sünnet gibi çok afişe edilir. Hatta askerlik görevini yapmayanların çoğu,  bunu gizlerler. Tıpkı sünnetsizler gibi.

Dünyanın başka bir yerinde var mıdır bilemiyorum ama, sünnette kesilip alınan deri fazlalığının “pilav üstü” gibi bir şakaya malzeme olduğu tek ülkeyiz. Hemen hemen her erkeğin,  cıbıl cıbıl bir sünnet fotoğrafı da muhakkak vardır. Bu belgeleme, “bakın  görün ” ispatıdır.

****

Bu meşhur edebiyatın bir de rant kapısı var. Sünnet düğünleri, mevlitler.. Erkek çocuğu aileleri için büyük gelir kaynağıdır. Hediyeler götürülür, takılar takılır.. Sünnete gidilmezse ayıp sayılır.

Takı demişken ; bu konuda mizahi övgüler de çoktur. “takılarını yesinler” “koparırım o takını” .. vs.

****

Hadi biraz da güncel, popüler kelimeler  kullanalım. “Erkek Sapiens..!”

Erkek sapiens erişkin olduğunda da, “kuş edebiyatına” terfi ediyor.Aynı tema etrafında dönüp dönüp dolaşıyor. Çünkü; hayatı boyunca ona öğretilen tek edebiyat bu. Mizahi, mecaz şaka ve methiyelerine  yenilerini ekliyor: “kuş ötüyor mu”” kuş öldü mü” …vs..   Vallahi ,kuşlar duysa gülüp geçer..!

****

Gelelim asıl meseleye :

Milli Eğitim bakanlığı (MEB)  bazı okullarda karma eğitime son verdi. Son  yıllarda çokça rastlıyoruz artık. Ciddi anlamda, kız-erkek  çocuklarımızın bir arada eğitim alması öngörülmüyor. İlk bakışta ilişiği yok gibi görünse de, arz- talepmiş gibi sunulsa da, kadını sosyal hayattan izole etmenin de temel girişimlerinden biri gibi durmakta. Bir sistem yerleşiyor. Bunun, ülkemizde kadına bakış ve sosyal baskı açısından  çok fazla negatif yönü var.

“pipi” edebiyatı;  toplumun erkek ve kadına bakış açısının, eğitimi ve öğretimi de nasıl etkisi altına aldığının da bir başka açısı. Sanırım bu tür yasal değişiklikler ve uygulamalara sessiz kalmamızın nedeni de bu..

Yukarıda saydığım erkek çocuklarına ait bir çok örf-adeti,  belki masumane yapıyoruz. Fakat farkında olmadan  cinsiyet eşitsizliği, adaletsizlik, çağdaş yaşamdan uzaklaşma gibi, bir çıkmaza giriyoruz.

****

Kadınların, kız çocuklarının böyle bir edebiyatı var mıdır? diye de düşündüm. Var..!

“yer altı edebiyatı”..

Her şeyin üzerinin örtüldüğü, sesinin duyulmadığı, adaletin olmadığı bir edebiyat..

Gerçek şu ki ; “pipi” edebiyatı,  “yer altı edebiyatını” yenmiş..!

Böyle davranmaya devam edersek, durum daha da vahim olacak..!

 

 

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

“Gazeteci Kenan Gülerci’nin İlk Kitabı ‘Irak Türkmen Siyasi Hareketi’ Yayınlandı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Takdim Edildi”

Gazeteci Kenan Gülerci’nin “Irak Türkmen Siyasi Hareketi” adlı kitabı, Türkmenlerle ilgili önemli bir çalışma olarak …

Bir yorum

  1. Hasan Çatak

    Ben nedense kuşun ötüp etmediğine takıldım. Pipi edebiyatını bitiren bir söz. Bu konuda da bıyıklı milletinin yeraltı edebiyatı neden olmasın?!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir