İLETİŞİM ÇATIŞMALARI

İLETİŞİM ÇATIŞMALARI

İnsan sosyal bir canlıdır. Sosyal olmasının gereği olarak da insanoğlu sürekli birbirleriyle bir iletişim halindedir.

Anlamak ve anlaşılmak için kurduğumuz iletişim zaman zaman da çatışmaya dönüşür. İnsanları birbirine yakınlaştıran iletişim iken kişileri ayrıştıran ve uzaklaştıran ise çatışmadır.

Ne olursa olsun her türlü iletişimi başlatan öncelikle farkındalıktır. Farkındalık bir tür iletişimin anahtarıdır. Etrafımızda olup bitenleri fark ettiğimiz oranda çevremizdekiler ile iletişim kurmuş oluruz.

Fark etmek en basit anlamda bir şeyin varlığını görmektir. Bunun tam tersi ise var olan bir şeyi yok saymaktır. Yani fark etmek iletişime götürürken yok saymak ise çatışmaya götürür.

İletişim çatışmalarının temelinde karşıdakini yok saymak vardır. Düşünceleri yok saymak, duyguları yok saymak, davranışları yok saymak, sonuç olarak bir tür karşıdakinin varlığını yok saymak.

İletişim çatışmalarının temelinde karşıdakini kabullenememe vardır. Tıpkı karşımızdakini yok saymak gibi.

Fark etmek ve bunun devamında gelen kabullenme her daim iyileştirir. İnsan kendini olduğu gibi kabul ederse kendi yaralarını iyileştirir. Karşıdakini kabullenirse de ilişkisini ve iletişimini iyileştirir.

Kabul etmediğimiz her şeyi değiştirmeye çalışırız. Çevremizdeki kişileri değiştirme çabası içinde oldukça da çatışma kaçınılmazdır.

Kabullenmeyle gelen iletişim bizi karşımızdakilerle uzlaşmaya götürür. Çatışmada ise güç savaşı vardır.

Uzlaşma her iki tarafa da iyi hissettirir. Güç savaşının kazananı ise tektir, bir taraf kazanırken diğer taraf kaybeder. Güç savaşı çatışmaya dönüştüğünde ise kazananı yoktur, her iki tarafa da kaybettirir.

Güç savaşları yıpratıcı ve yorucudur da.

İletişim istiyor isek önce karşımızdakini fark etmeliyiz. Anlamak ve anlaşılmak için kabullenmeliyiz.

Çatışmalardan uzaklaşmak ve çatışmaları sonlandırmak için güç savaşından vaz geçmeliyiz.

İlişkilerimizde kaybeden olmamak için çatışmak yerine iletişime geçerek hep birlikte karşılıklı kazanımlar elde edelim.

hakkında Fatih Bıyıklı

Ayrıca Kontrol Et

Ordululardan Başkana Teşekkür

Şile Ordulular Derneği düzenledikleri kahvaltı programında  Belediye Başkanına teşekkür plaketi verdiler. Şile Belediye Başkanı İlhan …

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir