Toplum ve Yapılaşma

  Şehir medeniyettir ,kimliktir ,tarihtir .Arnavut taşlı kaldırımlarıyla , tarihe açılan konak kapılarıyla , bir medeniyeti kucaklayan mekanlarıyla bir bütündür .Birçok şehir  tarihi ve mazisi vardır ve   atiden gelen o temeller üzerine yükselir ve şekillenir. Bazı şehirler bu kimliklerini koruyabilmiş fakay bazıları ise ne yazıkki  medeniyetler tarafından çarpık yapılaşma ile istila edilmiştir.

Yapılaşma denince aklımıza hemen  çağımız  yapılaşması gelmektedir. Fakat tarih dendiği zaman 200 yıl önceki  yapılar aklımıza gelmemeli.Nerede peki istanbulda 1500 sene evvel yapılmış yapılar , hiçbir örneği günümüzde olduğu gibi korunabilmiş muhafaza edilebilmiş mi?  Toplum olarak çok şeyler kaybettik ve ne yazıkki bugün daha fazlasını kaybetmekteyiz.

Çarpık kentleşme  , keyfi uygulaamalar , en iysini ben bilirim diye meydana çıkanlar …

Şehir doldu ,şehir doydu ,  şehir nefes almak  istiyor ,can vermek istiyor can .Yaşatmak istiyor şehir , fakat medeniyet can almak istiyor , havasızlık istiyor , sıkışıklık istiyor ,stres istiyor , şehir yorgunluğu olsun istiyor. Peki ne yapmak gerekir diye sorarlar ? En güzeli neyse onu yapmak gerekir. En güzel nedir . En güzeli insanı dinlendiren yormayan şehir tasarlamaktır. Toplumun pskolojisini , demografik yapısını ,tarihini  geleneğini , göreneğini doğru okumaktır en iyisi. Herkesi olmasada herkese yakını memnun etmektir şehircilik.Yaptım oldu  yerine , Nasıl yapılsın istersiniz ? diye sormaktır şehircilik. Yapan tek başına yaşamıyorya , sormak gerekir ev sahibine biz sana bir ev yapıyoruz ama senin hayalin nedir ? Sen nasıl bir sokak istersin , sen nasıl olsa mutlu  olursun diye sormak gerekir ev sahibine , şehir ahalisine .

 

Toplum pskolojisi , istekleri çok farklıdır herkesin .Ama ortak bir payda vardır , işte insanları orada buluşturabilmek onu meydana çıkarabilmektir şehircilik .Teknik ve mevzuat birçok şeye cevaz veriyor olmayabilir , fakat  doğru yerden bakıldığına verebilir. Yeter ki bakılmak istenilsin , toplum yararı gözetilsin .

 

İMAR BARIŞI MESELESİ

Son günlerde bilindiği üzere imar barışı düzenlemesi yapıldı ilgili mevuata eklenen geçici 16.madde ile yapılan düzenlemede vatandaş düşünüldü .

Peki ya gelinen nokta ?

Yasanın maksadı ve kapsamı   daha evvel ruhsat almış , yapısını tamamlamış ve bir şekilde iskan alamayan yapılar ,  kamu yararına yapılmış ticari maksatlı olmayan yapıalra ücretsiz olarak bakanlık eliyle iskan , 31 aralık 2017 öncesinde imarlı olmayan veyahut ruhsat izni alınmaksızın inşaa edilmiş  yapılara ruhsat verilmesini kapsayan  , yapıları kayıt altına lınıp kentsel dönüşüme  teşviği amaçlayan bir yasadır.

Fakat gelinen nokta çok vahim .

Bir deyiş var  halk arasında . Biim insanımıza iğne deliği kadar bir aralık ver , orayı genişletip tünel yapmasını bilirler. Ne yazıkkı bu yasayı lehine çervirmek isteyip , gece ve gündüz kondular  , hazine arazisine konup 83 milyon vatandaşın hakkına çökmek isteyenler , 3 gün önce inşaa ettiği fakat 2017 den önce yaptıgını ispat etmeye çalışanlarla doldu kurumlar .

 

Peki ya ne olacak ve ne olmalı ?

 

31 Aralık 2017 den sonra yapılmış , Yapı Kayıt Belgesi almış olsada tespit edicelecek (ki şuanda onun çalışması yapılmaktadır)  ve yıkılacaktır. Ayrıca  ödenen belge bedeli geri ödenmeyecek , yapılan enerji abonelikleri iptal edilecek , ceza kesilecek , yapı yıkılacak ve kişi hakkında yalan beyandan kamu davası açılacaktır.

 

Kısacası adalet yerini bulacak , yapanın  yanına  kar kalmayacaktır.

İnşaat Yüksek Mühendisi

 Hızır EKŞİ      

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Ümraniye’nin İlk Çocuk yun Sokağı Açıldı

Çocuk Oyun Sokağı ve Muhtarlık Binası Açıldı Ümraniye Belediyesi tarafından 2 bin 464 metrekare alan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir