Gal Arısının Düşmanı Ormana Bırakıldı

Orman Bölge Müdürlüğü, Şile Orman İşletme Müdürlüğü, Şile ormanlarında Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) ile biyolojik mücadele kapsamında Yalova’dan getirilen “Torymus sinensis” adlı yırtıcı böcekler doğaya salındı.

Şile Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan Yeniköy, Doğancılı ve Sofular köyünde yapılan çalışmaya Bölge Müdürü Recep Ateş, Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Özdemir, Orman Zararlılar Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yasin Çelen, Şile Orman İşletme Müdürü Murat Çakır, Şile Orman İşletme Şefi İhsan Öksüz, İstanbul Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Onur Çilenk ve köy muhtarları ile arıcılar katıldı

Çalışmaları yerinde izleyen  Bölge Müdürü Recep Ateş yaptığı açıklamada;” Orman Genel Müdürlüğümüz orman zararlıları ile mücadelede ağırlıklı olarak biyolojik mücadeleyi tercih ediyor, Yalova’nın Gacık köyünde kurulan laboratuvarda İtalya’dan getirilerek çoğaltılan Torymus sinensis’leri kestane ormanlarımıza salıyor ve Gal Arısı ile mücadele ediyoruz, bu yırtıcı böcekler Gal Arısının larvalarını parçalıyor, yok ediyor, bu suretle zararlı böcek populasyonunu normal zararsız seviyeye indirerek hem ormanlarımız koruyor, hem de kestanenin meyvesinden faydalanan orman köylülerimiz ve kestane balı üretimi yapan arıcılarımızın gelirini arttırıyoruz, emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Özdemir de konu ile ilgili olarak, uluslararası çalışmalarda, Kestane Gal Arısıyla beslenen ve bunu parçalayan en etkin yırtıcının  “Torymus sinensis” olarak tespit edildiğini söyleyerek, özellikle kırsal kalkınmada vatandaşlarımızın kestane meyvesinden faydalanarak gelir elde etmeleri çalıştıklarını söyledi.

Şile İşletme Müdürlüğünün kestane ormanlarında zararlının yoğun olarak bulunduğu üç ayrı noktasına toplam 450 adet yırtıcı böcek Torymus sinensis bırakılarak biyolojik mücadele başlatılmış oldu.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Dünya Tuza Dikkat Haftası

12-18 MART 2018 #5yol5gram #tuzuazaltmanın5yolu Hepimiz çok fazla tuz tüketiyoruz Aşırı Tuz Tüketimi; Kan basıncımızı …

Geceleri neden uyuyamıyoruz?

Bilim insanları, insanların geceleri neden uyuyamadığını araştırdı. Ortaya çıkan sonuç çok ilginç. Yıllar boyunca yapılan …

Nobel Ödüllü Türk Profesör Aziz Sancar’a Türk Asistan!

Biyoloji ve Genetik Bölümünden mezun olan Selin Altıok, University of North Carolina’da, Aziz Sancar’ın başında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir