“İMAR BARIŞI” Adı Altında Kaçak Yapılaşma Talanına Yetkililer Dur demelidir.

Yeni binaların yanında mevcut binalarına eklentiler yapan mülk sahipleri, binaların fotoğraflarını çekerek ve 31 Aralık 2017 öncesinde yapılmış gibi belirtip, imar barışı başvurusunda bulunuyorlar. Yetkilerin bu talana dur demesinin vakti gelmedi mi?

Türkiye’de ruhsatı bulunmayan yapıların kayıt altına alınmasını sağlayan “İmar Barışı” uygulaması geçen yıl 7143 Sayılı Torba Kanun’la çıktı. 18 Mayıs 2018 yılında yürürlüğe giren mevzuata göre, İmar Kanunu’na eklenen geçici 16. Madde ile 31 Aralık 2017’den önce yapılan kaçak yapılar ‘Yapı Kayıt Belgesi’ adıyla kayıt altına alınabiliyor.

İmar affı ile kaçak yapı sorunlarının çözülmesi beklenirken, tam tersine kaçak yapıların özendirildiği iddia edilmektedir.

Alınan bilgiler arasında Şile’de son bir yılda 11 bin civarında kaçak yapı ve yeni eklerin olduğu belirtilmektedir. 22. Sayımızda da yapmış olduğumuz habere göre “birçoğunu tespit eden belediye ekipleri, durumu rapor etmelerine karşın herhangi bir yaptırım uygulanmadığı ayrıca bunlara bir tedbir alınmadığı da, yasal ve sorumluluk sahibi vatandaşlar tarafından tepkilere neden olmaktadır. Kaçak yapı sahipleri bir hafta içinde binayı yapıp, eski bina diye evrak hazırlama mücadelesi verirken, belediye tarafından buna önlem alınması talep edilmektedir. Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için tedbir alınmaması, kısa sürede kaçak yapılaşmayı artırdığı görülmektedir” demiştik.

Örneğin vatandaş şikayeti üzerine yapılan araştırmada Göçe mahallesinde 3432 parselde  252 m. arsanın 2017 Büyükşehir uydu fotoğrafında fındık bahçesi gözüküyor olmasına rağmen bugün üzerinde 40 metre uzunluğunda trene benzer bir yapının olması şaşkınlık yaratmaktadır. Belediye ekipleri tarafından 2017 yılı sonrası yapılan binaların tespiti yapıldıktan sonra gerekeni yapmaları caydırıcı olacağı gibi, yıllardır imar bekleyen Şile köylüsüne bir çivi dahi çaktırmayan yasa ve yetkililerinde daha duyarlı davranmaları beklenmektedir.

 Uzmanlar ve meslek örgütü temsilcileri, “Kaçak yapılaşma ve kamu arazilerinin işgali özendirildi yorumlarını yaparken, hiçbir denetim yapılmadan kaçak yapılar, sahiplerinin beyanı doğrultusunda “Yapı Kayıt Belgesi” aldığı iddia ediliyor.

İmar Barışının uzatılmayacağını bildiren yetkililerin bu talana biran önce son vermeleri ve denetimleri sıkı yapmaları beklenmektedir.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ordululardan Başkana Teşekkür

Şile Ordulular Derneği düzenledikleri kahvaltı programında  Belediye Başkanına teşekkür plaketi verdiler. Şile Belediye Başkanı İlhan …

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir