Ego Pençesine Sıkışmayın

Değerler hızlıca kaybolup, yerini çıkarlara teslim etmiş durumda. Hani denir ya “maya bozukluğu” bir insanın mayası bozuk ise, tüm güzel davranışları geçicidir, bozuk maya eninde sonunda bütün hamuru saracaktır. En kalitelisinden davranış şekilleri zaman içinde bozuluyor. Dedik ya, maya bozuk, ne yapsan tutmuyor.

Küçük hesaplar için büyük kayıplar verilmesi karakter yapısının bozuk olmasının en güzel örneklerindendir. Komplekslerden arınmak yerine, şımarık tavırlar içine girmek, kendini olduğundan farklı sunması kadar, itici bir kabuğa bürünmesinin zavallılığını anlamak imkansızlaşıyor. Tavan yapmış egolar çevreye yayılan mikrobik bir vaka haline geliyor. Ezilmiş bir ruh halinden çıkmanın en güzel yolu kabullenmekten geçer. Kişi kendi hatalarını kabullenmeyip, karşı tarafı suçlar tavırlar sergilemesi davranış bozukluğunun göstergesidir. Zavallı bir ruh halinin altında ezilerek küçülmesi  zaman içinde kaybolmaya mahkumdur. Küçük menfaatleri için kılıktan kılığa giren şahsiyetlerin ümitlerinin kesildiği noktada birer canavara dönüşmeleri, hem suçlu hem güçlü psikoloji örneklerindendir. Davranış bozuklukları kaçınılmaz bir hal alırken, kendi iç hesaplaşmalarıyla yüzleşmeleri doğru adımın başlangıcıdır. Günü kurtarma mantığı yarının kaybedilmesinin ilk adımıdır. Küçük hesap yapan büyük insan yoktur. Yalnızca kazanılanı kaybetmek vardır. Kaybeden bir zihniyetin sağlıklı davranması da çok güçtür.  Sağlam bir karakter bilinçli hareket ederek, yaşanılan olumsuzluklardan dersini alır yarına daha net adımlarla ilerler.

Olaylara cesaretle yaklaşıp, çözüm mekanizmalarını harekete geçirmek, dik duruşun en doğru şekilleri arasındadır. Paniksel davranışlar, saldırgan haller sergileme acizliğin göstergelerindendir. Komplekslerden arınmak, kendinle barışık olmak, anlamanın ve anlaşılmanın yol çizelgesidir. Bu yol çizelgesinden hareketle, mutsuz olmak yerine mutlu olmak kaçınılmazdır. Değer vermek, değer görmekle paraleldir. Egoizmin pençeleri arasına sıkışmış bir karakterin mutluluğa uzaktan bakması kaçınılmaz olacaktır.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şarlatan Değil de Nedir?

Şarlatan · taklagiller familyasının bir üyesi diye geçer ekşi sözlükte. Yani halk arasında taklaya getirmek denir …

Adalet Tecelli Eder

Küçük bir kasaba ve kendi halinde yaşayan bir toplumda sürprizler eksik olmuyor. Herkesi etkileyen ve …

Küçük Hesap Büyük Sorun

İnsanlığımızı mı kaybediyoruz. Değişen ve globalleşen dünyada insan olma vasfını unutuyor muyuz, Çıkarlarımız söz konusu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir