Beyin Kanserleri Artıyor

“Ölümcül beyin kanserleri, normal hücrelerin büyümesini önlemek için vampirler gibi çalışıyor”

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 245.000 beyin ve sinir sistemi tümörü vakası rapor ediliyor. Bu tümörlerin en yaygın ve öldürücü olanı nadir görülen hastalıklar altında sınıflandırılırken, son on yılda dünya genelinde görülme oranının istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

Nature dergisinde yeni yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, bu ölümcül tümörlerin kendilerini beynin elektrik ağına entegre ettiği, sağlıklı sinir hücrelerinin sinyallerini kendi büyümelerini hızlandırmak için kestikleri belirtildi. Ölümcül beyin kanserleri, normal hücrelerin büyümesini önlemek için vampirler gibi çalıştığına dikkat çekildi.

Evimizde, elimizde bulunan ve radyasyon yayan, televizyon, cep telefonu, mikrodalga fırın, bilgisayar, saç kurutma makinesi, radyo, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, elektrikli battaniye, ütü, buzdolabı gibi ev aletleri bu artışın nedenleri arasında mı?

Beyin tümörleri hakkında bilgi veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Akbaşak şöyle konuştu; “Beyin tümörlerinde, yaş, radyasyon ve aile bağlantısı önemlidir. Beyin tümörleri her ne kadar yetişkinlerde daha çok görülürse de her yaşta görülmeleri de doğaldır. Hatta bazı tür beyin tümörleri özellikle çocukluk çağında görülebilir. Radyasyon, kontrolsüz ışın tedavisi, nükleer kazalar ya da nükleer silahların yaydığı iyonize radyasyonun etkisinde kalmak beyin tümörlerinin gelişmesinde önemli etkendirler. Yüksek gerilim hatları, cep telefonlar ve ev aletlerinin yaydığı diğer tip radyasyon tiplerinin beyin tümörü oluşturduğu konusunda yeterli delil yoktur. Beyin tümörlerinin küçük bir bölümünün kalıtımsal olarak geçtiği bilinmektedir. Bunu dışında bazı beyin tümörlerinin sindirim sistemi, üreme ve idrar yolları, akciğer ve çoklu sistem doğumsal anomalileri ile birlikte görülebildikleri bilinmektedir.Beyin tümörlerinin bulgu ve belirtileri tümörün büyüklüğüne, yerine, tipine ve büyüme hızına göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan, ya da daha önce olsa bile tarzı değişen baş ağrılar, açıklaması olmayan ani bulantı ve kusmalar, bulanık görme, çift görme, ya da görüş alanının daralması gibi görme problemleri, özellikle vücudun bir yarısında oluşan kol ve bacakta güçsüzlük ve duyu bozuklukları, denge bozuklukları, hafıza ve algılama bozuklukları, kişilik ve davranış değişiklikleri, sara nöbetleri, özellikle daha önce nöbeti olmayan yetişkin hastalardaki nöbetleri, işitme problemleri gibi belirtiler gösterebilir.”


Erken Teşhis Önemlidir

Hastalık için erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Akbaşak, Beyin tümörlerinde tedavinin başarısı tümörün cinsine, beyinde kritik bölgeye yerleşip yerleşmediğine ve boyutuna göre değişkenlik gösterdiğini söyledi. Erken teşhisin önemli olduğunu, beyin tümörü tedavisi için birçok yöntem kullanıldığını belirtti. Cerrahi yöntemlerin yanı sıra, ışın tedavisi (Radyasyon), Radiosurgery (ışınsal cerrahi), Kemoterapi gibi yöntemleri de uyguladıklarını sözlerine ekledi.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ağva Sağlık Ocağının Temeli Atıldı

Ağva Sağlık Ocağının temeli törenle atıldı. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı temel atma töreninde; “Ağva’ya …

Şile Belediyesi’nden Sağlık Çalışanlarına “sağlıklı” Kutlama!

Şile Belediyesi, koronavirüs salgını ile mücadele döneminde gece gündüz demeden özverili şekilde çalışan sağlık çalışanlarını …

Ağva’nın Sağlık Hizmetlerine Yeni Soluk

Geçtiğimiz aylarda İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memiş ile bir araya gelen Şile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir