Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti

Dünya mimarlık camiasının ve ülkücülerin yakından tanıdığı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp hayatını kaybetti

Ahmet Vefik Alp, MHP Genel merkezinin binasını ve Ozan Arif’in anıt mezarlarını tasarlayan isimdi.

Ülkücü hareketin çok yakından tanıdığı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp aynı zamanda 1994 mahalli idareler seçimlerinde MHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuş, MHP Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş’in de danışmanlığını yapmıştı.

Ahmet Vefik Alp kimdir? 

Ahmet Vefik Alp, 31 Mayıs 1948 tarihinde İstanbul Kadıköy’de doğmuştur. İstanbul’da Fransız Saint Joseph Lisesi’nden 1967 yılında mezun olduktan sonra Robert Kolej’in üniversite kısmında İnşaat Mühendisliği bölümünde eğitimine devam etti. Aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne geçerek öğrenimine burada devam etti ve 1971 yılında mimar olarak mezun oldu. Mimarlık yüksek lisansını da aynı okulda 1973 yılında Yüksek Mühendis Mimar olarak bitirdi.

1973 yılında İTU Mimarlık Fakültesinde ‘Asistan’lığa 977 yılında ABD‘ye gönderilmiştir. Houston, Texas, ‘Rice University’ de, 1978 yılında Şehiricilik alanındaki projesiyle ‘Master’; 1979 da Mimari ve Şehirsel Psikoloji alanında insanlar, binalar ve şehirler arasındaki zihinsel etkileşimleri inceleyen 16 ayda tamamladığı ‘Aesthetic Response to Geometry in Architecture’ araştırması ile de ‘Doktor’ payelerini almıştır

1982 yılında Suudi Arabistan ‘Kral Fahd Üniversitesi Çevre Tasarımı Fakültesi’ne davet edilen Alp burada Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümlerinde 7 yıl hizmet vermiştir. Bu dönemde hazırladığı ”Riyad Diplomatik Şehir’de TC Riyad Büyükelçiliği ve Lojmanları projeleri tamamlanarak kullanıma verilmiştir.

1984 yılında ‘Doçent’liğe yükseltilen Dr. Alp, 1989 da Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın himayesindeki (IAA) ‘International Academy of Architecture’ (Uluslararası Mimarlık Akademisi) ‘Profesör’lüğüne getirilmiştir.

1986 yılında ABD Texas Eyaleti Dr. Alp’e ‘Profesyonel Mimar’ lisansı vermiştir. Aynı yıl TSA Texas Society of Architects’ (Texas Mimarlar Cemiyeti) üyeliğine kabul edilen Alp, takiben AIA’ ‘American Institute of Architects’ (Amerikan Mimarlar Enstitüsü) üyeliğine getirilmiştir. Ülkemizde (A) Grubu Şehirplancı Lisansı sahibi olan Alp 1995 yılında ABD’den ‘Profesyonel iç Mimar’ yetkisini almıştır.
Mimarlık, Şehircilik, Belediyecilik ile Doğal ve Kültürel Mirasın korunması alanında birçok kuruluşun üyesi bulunan Alp akademik ve bilimsel çalışmaları, mimari yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası ödül kazanmıştır. Yazıları yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmaktadır

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

“Gazeteci Kenan Gülerci’nin İlk Kitabı ‘Irak Türkmen Siyasi Hareketi’ Yayınlandı ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Takdim Edildi”

Gazeteci Kenan Gülerci’nin “Irak Türkmen Siyasi Hareketi” adlı kitabı, Türkmenlerle ilgili önemli bir çalışma olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir