Can Tabakoğlu’nun 10 Yıllık Plan Çalışmaları Çöpe Gitti.

2020 yılında Şile Emlak piyasasını ve Şile’de imar sorunlarını Şile Emlakçılar Dernek Başkanı Kadir Gül değerlendirdi. Gül gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda “Şile pandemi döneminde emlak piyasasında uçuşa geçti” dedi.

Şile Emlakçılar Dernek Başkanı Kadir Gül açıklamalarına şöyle devam etti. “2020 yılında Şile’nin emlak piyasanın kazanımları fazla oldu. Piyasas hareketlendi ve bir uçuşa geçti diyebiliriz. Daire fiyatlarında en az yüzde 20-30’luk bir artış oldu. Villalarda yüzde 50, arsalarda yine yüzde 30 ile yüzde 50 arası köyüne, yerine ve konuma göre artış oldu. Bahçeli villa tarzı yerler patladı. Köylerde tek katlı evlere yada bahçe içinde bahçeli prefabrik evlere talepler çok arttı ama alternatif şuanda yok. Pandemi süreci Şile’ye artı sağladı denilebilir. Ha bunun yanında tersi bir şey diyecek olursak nüfus kalabalıklaştı. Şuanda yaklaşık olarak yaz ki nüfusun en az yarısı burada ve gitmediler. Doğal olarak o kış sakinliğimiz kalmadı. Yazlıkçıların yüzde 70’i Şile’de yaşamakta. Şile İstanbul’un gözbebeği oldu hem pandemiden dolayı hem de depremden dolayı her zaman revaçta olan Şile daha da değer kazandı. Şile’ye çok büyük talepler var. Merkezde; Balibey mahallesinde, Ağlayankaya’da metresi 2000’ den aşağı yer yok. Kumbaba’da bugün 1,5 milyondan aşağı yer yok, Çavuş mahallesinde hakeza yine 1000-1500 m2 ler gündemde olmasına rağmen yine de satılıyor. Köylerde imarlı yerlerin m2’si 300-400’ den aşağı bir dönüm yer kalmadı. Tarımsal turizm lejantlı dediğimiz yerlerde şuanda en uygun dediğimiz köylerde 150’den başlıyor. Köyüne göre 500’e kadar dönümü ve m2’si olan yerler var. Şile bu anlamda pandemiden falyandı. Bunun dışında tabiî ki ülke olarak bu illetten kurtulmanın sağlığa ve refaha kavuşmasını cani gönülden bekliyoruz. Ağva’ya hakeza aynı şekilde çok talep var. Orada imarlı yerler fazla olmadığı için alternatifler kısıtlı. Merkezde alınamadığı için köylerine daha çok rağbet var. Yer satmayan köylerimizde olmasına rağmen şuanda birçok köyde ikinci ellerde satılıyor. Zamanında uygun alanlar şuanda değerlenince 2. Ve 3. Ellerde satılıyor. Doğal olarak fiyatlara da yansıyor.

Şile’de yüzde 5 uygulanmalı

Şile’mizin en büyük sıkıntılarımızdan biri eskiden tarım alanlarında yüzde 5 yapılaşma olabiliyordu. Büyükşehire bağlanınca bu elimizden gitti. Bu konuyu dernek olarak Belediye Başkanımızla masaya yatırdık buna bir çare arıyoruz. Büyükşehir’den mi yoksa Bakanlıktan çıkacak bir kanunla mı olacak. Daha önce tarım alanlarında yüzde 5 yapılabiliyordu. Büyükşehir’e bağlanınca elimizden gitii. Buda köylünün zararına oldu. Tarım dahi yapmak isteyen çiftçi tarlasına bağ evi, ahır yada malzemesini koyacak bir kulübe dahi yapamıyor. Dolayısıyla tarımda yapılamıyor. Vatandaşın mesela 5, dönüm, 10 dönüm yeri var tarım yapacak ama malzemelerini koyacak yeri yok. Bu yüzde 5’i Silivri uygulatıyor, Kandıra İzmit uygulatıyor fakat maalesef Şile’de yok. Bunu da İlhan Başkanımızla paylaştık ve Şile’nin önünün açılması için önemli olduğunu ifade ettik.

2B lerde en büyük sıkıntı  akalar

Diğer bir ıkıntımız ise 2B ‘lerden gelen arsalar, tarlalar o zaman 2 B kanunu çıktığında Şile Belediyesi çalışmalar yapıyordu. Bu 2B’den gelenler tarım alanı değil, imarlı alanda değil bunlara aka diye bir lejant verdiler. Akanın anlamı da ağaçlandırılarak konulacak alanlar demek. Sen tapu veriyorsun, tapu verirken devlet ne diyor orman alanı dışına çıkan yerlere 2B olarak tapu verildi. Orman vasfını yitirmiş tapu veriyorsun şahsa ama bunda imarda bir lejant getirmiyorsun. Eski Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu döneminde yapıldı ve çok yanlış yapıldı. Şimdi 2B lerde en büyük sıkıntı bu akalar. Bunlarla ilgili de bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bunu da İlhan Başkanımızla görüştüğümüzde çözmemiz gerektiği Büyükşehir’le istişareyle gidilip yeni bir plan tadilatıyla birlikte bu lejantın ya tarımsal turizm, ya konut yada turizm olarak  dönüşmesi gerektiği ve bu mağduriyetin giderilmesini talep ettik.

Tarımsal turizm lejantı olan yerlerimiz şuanda 3 dönümün üstünde yapılaşmaya izin veriyor. En azından bir dönümün üstündeki yerlere enaz yüzde 10 yapılaşma izninin getirilmesi gerektiğini dernek olarak yazılı bir şekilde belediyemize ilettik. 



Can Tabakoğlu 10 yıl plan çalışmaları yaptı ve hepsi çöpe gitti.

Birde köylerde yeni kanuna göre tekrardan kadastro çalışmaları yapıldı. Burada da vatandaşın arsası var ve içinde evi var yeni yapılan çalışmada ortasından yol geçirilmiş. Şuan onunla ilgili de çıkan 3402 kanuna göre köylerde yapılan kadastro çalışmaları, yol çalışmalarında da çok büyük sıkıntılarımız var. Daha önce yapılan plan çalışmaları kesinlikle mahvetmiş ve şuan Şile’nin en önemli sorunları arasında yerini almış. Yapılan çalışmalarda düzgün kot ve kesitler alınmadığı için yeniden 3402 sayılı kanuna göre kadastro çalışmaları yapılıyor ve tekrardan bir plan çalışması ihtiyacı duydu Şile. Önce Başkan Can Tabakoğlu 10 yıl plan çalışmaları yaptı ve hepsi çöpe gitti. Beceriksizliklerinden dolayı şuanda çok büyük mağduriyetler yaşanıyor. Bunların biran önce düzelmesi gerekiyor.

????????????????????????????????????

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Ordululardan Başkana Teşekkür

Şile Ordulular Derneği düzenledikleri kahvaltı programında  Belediye Başkanına teşekkür plaketi verdiler. Şile Belediye Başkanı İlhan …

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Susurluğa Çıkartma Yaptı

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,  Cumhuriyetin kuruluşunun 100.Yıl Etkinlikleri kapsamında, İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu …

Cumhuriyetin 100. Yılı Ümraniye’de Coşkuyla Kutlandı

Ümraniye Belediyesi Cumhuriyetin 100. Yılında binlerce vatandaşın katılımıyla Alemdağ caddesinde fener alayı yürüyüşü gerçekleştirdi. Başkan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir