Adalet Tecelli Eder

Küçük bir kasaba ve kendi halinde yaşayan bir toplumda sürprizler eksik olmuyor. Herkesi etkileyen ve deyim yerinde ise yaşamı baypas eden pandemi süreci içerisinde yaşananları lehine çevirme çabasına giren İlçede, beklenmedik olayların yaşanması insanlarda şok etkisi yarattı.

Düşünsenize kendi halinde işinde ve gücünde küçük bir esnafsınız ve bir sabah ne olduğunu anlamadan apar topar götürülüyorsunuz. Konuya dair hiçbir fikriniz yok, ellerinize ve yüreğinize vurulan kelepçeyi anlamaya çalışıyorsunuz.

Hayat bazen insanlara fazlasıyla sürpriz yapıyor. Hiç beklemediğiniz yerden olaylar vuku buluyor. Pardon da kime ne yapmışım, kimin tavuğuna kış demişim, ekmeğimin peşinde, vatandaşın işini yapıyorum. Suç mu, suçlu mu aranıyor anlamak mümkün değil. “Herkesin konuya vakıf olduğu ve yıllarca süre gelen bir düzenin çarkına mı kapıldık yoksa korktuğumuz başımıza mı geldi” soruları kafalarda cirit attı.

Hani bir sabah uyandığında her şeyin altüst olduğu olayda kendinize gelmek saatler almıştı, yaşananlara anlam vermeye çalıştığınız o saatlerde küçük kasabada adeta kıyametin koptuğuna tanık oldunuz. Yer yer insan kümeleri, hararetli konuşmalar, aynı nakaratlar, senaryolar havalarda uçuşuyor, neler oluyor, meğer neymişiz diye sormuştunuz ya kendinize. İşte o zaman taşlar yerinden oynadı, dengeler değişti. Su çekildi ve toprak göründü. Meğer neler oluyormu şun farkına varıldı. Kısaca maymun gözünü açtı ve kendine geldi. Sessizlik bozuldu, bir gürültü çıktı, ortalık toz bulutundan ayrıldı, hava silkelendi birden bire.

Hani denir ya; Suç ispatlanana kadar herkes masumdur, içeri girenler, dışarı çıkanlar, tutuklular, kontrollü salıvermeler, neler oluyormuş bu kasabada. Bu hareketlilik ne, konular, kavramlar, rüşvetler, ölüler, diriler, masumlar, masum olmayanlar her şey birbirine girmiş, ayırt etmek çok zor olsa da “adalet mülkün temelidir”

 “Kurunun yanında yaşta yanar” misali masumların suçlu gibi görünmeleri, itibar, iş, saygınlık, güven gibi insani değerlerin zedelenmesinin bedeli parayla kazanılamaz, onlar artık geri kalan zamanlarında iyileştirme çabası içerisinde kendini anlatma derdine düşerek bedel ödemiş olacaklar.

Tabiiki suçun olduğu yerde gereğinin yapılması kadar doğal bir şey yoktur. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar fakat üçüncü de yakalanır misali suç işlenmişse ispatlanır. Hukuk devletinde hukuğa aykırı davranışlar işlenirse, er geç açığa çıkar. Yapılan yanlışlar kimseye yar olmaz. Adalet tecelli eder, önemli olan masumların ve suçluların birbirinden ayrılmasıdır. Açgözlülük, hırs, kural tanımamazlık gibi ego içerikli duyguların yaptırımı da ağır olabiliyor.

Adalet masum olanla suçlu olanı ayırmak içindir.  Temennimiz Sessiz ve sakin bir kasabanın güzel olaylarla anılmasıdır,  saygılarımla…

Yasemin ERYILDIZ

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şarlatan Değil de Nedir?

Şarlatan · taklagiller familyasının bir üyesi diye geçer ekşi sözlükte. Yani halk arasında taklaya getirmek denir …

Küçük Hesap Büyük Sorun

İnsanlığımızı mı kaybediyoruz. Değişen ve globalleşen dünyada insan olma vasfını unutuyor muyuz, Çıkarlarımız söz konusu …

Keşke Kendini Tanısaydın

Önce bir düşün bakalım ahlaklı mısın, ahlaksız mı, edepli misin edepsiz mi, çirkef misin düzgün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir