ALO ŞİDDET HATTI 444 82 85

5 Aralık 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi.5 Aralık 1934 tarihinde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Türk kadınının  seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 87. Yıldönümünde CHP Şile İlçe Başkanlığı Kadın Kolları 5 Aralık Pazar Günü İlçe Örgütünün önünde bir basın açıklaması yaptı. Kadın Kolları Başkanı Bahtışen Giray’ın selamlama konuşmasının ardından grup adına Kadın Kollarından Arzu Özsu basın açıklamasında bulundu.

5 Aralık 1934 tarihinde çıkan yasanın sürecine değinildikten sonra “Aradan geçen 87 yıla rağmen ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır.Kadın geriye doğru gidildiğine işaret edildi ve 1935 yılında dünyada parlamentolarda yer alan kadın vekil sayısı olarak Türkiye’nin 2. Sıradan 129. Sıraya gerilediğine dikkat çekildi. Açıklama şöyle devam etti; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı. Bu artışla kadın muhtar oranı sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi.

Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve kadınların siyasette eşit temsil edileceği yasa teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu teklifle, hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasını yasal güvence altına almak istedik. Aynı zamanda aday listesinin belirlenmesinde fermuar sistemi uygulanacaktı,  yani listeler bir kadın bir erkek olarak sıralanacaktı. Tüm beklentilere rağmen, teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Ama asla vazgeçmeyeceğiz!

Ne bir eksik, ne bir fazla!

Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek.

Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde “Yaşam Hak” projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, “Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin pan zehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve Yaşam Hak’ın “şiddetin son bulma adresi” olduğunu ilan ettik.

İktidarda olmamamıza rağmen, Partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde ALO ŞİDDET HATTI KURDUK. 444 82 85 NUMARALI HATTIMIZDAN 7/24 ŞİDDET MAĞDURLARINA ÜCRETSİZ HUKUKİ VE PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETİ SUNDUK, SUNMAYA DA DEVAM EDİYORUZ. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz.

Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan Yaşam Hak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler.

Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara “Yalnız değilsin, biz varız” diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz diyerek konuşmasını sonlandırdı.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

CHP Çekmeköy Belediye Başkan Aday Orhan Çerkez İstanbul Gazeteciler Federasyonu İle

CHP Çekmeköy Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, İstanbul Gazeteciler Federasyonu ile kahvaltı programında bir araya …

Başkan Ocaklı İsaköy ve Kurfallı’da Mahalle Sakinleriyle Buluştu

Şile için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam eden Şile Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Şile Belediye …

KADEM EKŞİ ISTANBUL GAZETE VE HABERCİLER FEDERASYONUNA PROJELERİNİ ANLATTI

Cumhur İttifakı AK Parti’nin Maltepe Belediye Başkan adayı Kadem Ekşi, Istanbul Gazete ve Haberciler federasyonu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir