Meclis Üyeliği Zor Zanaat

Yaklaşan yerel seçimlerle beraber adaylarda netleşti. Üç partinin kıyasıya yarışacağı seçimlerde, en az adaylar kadar, meclis üyelerinin de önem taşıdığını yazmıştık.

Partilerin meclis üyesi adaylarının belirlemesinde  sanırım en kolay CHP’nin işi. Şile’de tek başına seçime girdiği gibi meclis üyeleri de kendi partisinden olacaktır. Dolayısı ile müracaatlardan kendine göre sıralama yapacaktır. Fakat, bunun yanında Ak Parti cephesinde durum biraz daha karışık.

Yukarda ağalar Cumhur ittifakı adı altında ittifak oluşturup, tek adayla seçimlere giriyorlar. Şile’de Ak Parti belediye başkan adayıyla seçime girecekleri gibi meclisin durumu da biraz karışacak gibi. Mecliste her ne kadar ayrı oldukları bilinse de meclis üyelerini Ak Parti Belediye Başkan Adayı  İlhan Ocaklı’nın belirleyeceği konuşuluyor. Başkan olan, doğal olarak kendi partilisini meclise koymak isteyeceği gibi kendisine muhalefette olunmamasını arzu eder. O zaman; MHP’nin meclisi nasıl olacağı durumu henüz netlik kazanmamış olmasına rağmen, yakında hep beraber izleyip göreceğiz.

Gelelim  İyi Parti cephesine.  Bütün küskünler orada toplanmış gibi bir durum var. Partisine kızan, adayına kızan, aday olamadığına gücenen, nemalanmak isteyen, kendine yer bulamayan ve kendine  yer edinmek isteyen  gibi birçok nedenlerin adresi haline geldi.

Biraz geçte olsa İyi Parti adayını açıkladı. Zor kısmını atlattı gibi görünse de, daha meclis üyelerinin belirlenmesi var. Son gün olan 19 Şubat’a  kısa bir süre kaldı. Dışarıda bu konular konuşulduğu gibi, meclis üyesi listesi de dört gözle bekleniyor. Hemen herkes kendine göre bir liste oluşturup sıralama yapıyor. A partililer, b partililer, o cular, bu cular ve birde dernekçiler var tabi.

Şimdi bu meclis üyesi listesinde neler olabilir ve ne olması gerekiyor  diye bir bakalım. İyi Parti 1. Sıra meclis üyesinin halk arasında ortak fikir olarak Şile’de parti kurucusu olan ve aynı zamanda İlçe Başkanının da adayımız dediği hatta adaylık koltuğunu Rahmi Çakar’a verdiği bilinen Hüseyin Özgür’den başkası olamaz. Mecburiyetten İyi Partiye katılanların Özgür’e sıcak bakmadığı kulislerde konuşulsa da, bence kendilerinin fazla söz hakkı olmamalıdır. Yaslanacakları dal olarak gördükleri İyi Parti yöneticileri de eminim bu zihniyetleri dikkate almayacaklardır. Herkes her şeyi çok net okuyabilecek kapasitede olup, kendisini aslan zannedenleri de ayıklamak büyük kayıp olmasa gerek.

Kendi deyimleri ile “gönül ittifakı”nda bir araya gelen Şile’nin önde gelen isimlerinde Ağva’da yabana atılamayacak kadar önem arz ediyor. Ağva’nın siyasi simaları ve bilinen markaların gönül ittifakındaki çabaları kamuoyunda bilinmektedir. Gönül ittifakında gönüllü olunur, yanı karşılıksız destek verilir. Beklentilerle bir harekete girildiği zaman sonuca ulaşılamadan boşa çıkılır. Ha keza, dernekler. Bazı dernekler aralarında isim çıkarma telaşı içine düştükleri ve kendi içlerinde dahi anlaşamadıkları konuşulurken, kendilerine dönüp bakmadıkları da bir realite. Herkes meclis üyesi olacak diye bir kaide olmadığı gibi, vasıfsız meclis üyesinin de halka yararı değil, zararı dokunur. Donanımlı ve vasıflı kişilerden oluşan meclisin bulunduğu bölgeye katkısı olur. Siyasette adamcılık zihniyeti olduğu sürece, bir arpa boyu yol almak mümkün değildir.

Parti yöneticileri bir komisyon kurup, meclis üyesi aday adaylarını masaya yatırıp, getirisi ile götürüsünü hesaplayıp, ona göre sıralama yapılmalı ve bunlarda diğerlerine izah edilmelidir.  Çok başlılığın olduğu yerde çok fazla beklentinin de olması kaçınılmazdır. Ancak, aynı zamanda kaos olması da ihtimali de vardır. Kişisel çıkarları ön planda olup, halkta karşılığı olmayan meclis üyesi aday adaylarını meclise sokmanın hiçbir esprisi olmadığı gibi bu denli basit düşünüp, oy vermeyecek olanları da hiç düşünmeden liste dışı yapmakta yarar vardır. Kardan çok zararları dokunabilir ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.  Birde, fazla sözüm ona fazla uyanıklar vardır.  Kişisel sorun haline getirdiği siyasette intikam alırcasına bir yerlere yaslanıp, ardından şart koşan beyincikleri de ayırt etmek gerekir.  Hani  bir taşla iki kuş vurma misali gibi. Hem siyasi intikam alacak, hem de işini yürütecek. Siyasi kesimde herkes herkesi tanıdığı gibi, ana yapıda  iyi bilinir. Yalaka zihniyeti ile kendine yer edinmeye çalışanları da iyi analiz edebilecek kadar da akıllıdırlar. Şimdiden herkese başarılar diliyoruz.

?

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

CHP Çekmeköy Belediye Başkan Aday Orhan Çerkez İstanbul Gazeteciler Federasyonu İle

CHP Çekmeköy Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, İstanbul Gazeteciler Federasyonu ile kahvaltı programında bir araya …

Başkan Ocaklı İsaköy ve Kurfallı’da Mahalle Sakinleriyle Buluştu

Şile için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam eden Şile Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Şile Belediye …

KADEM EKŞİ ISTANBUL GAZETE VE HABERCİLER FEDERASYONUNA PROJELERİNİ ANLATTI

Cumhur İttifakı AK Parti’nin Maltepe Belediye Başkan adayı Kadem Ekşi, Istanbul Gazete ve Haberciler federasyonu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir