Şile’ye Kadın Eli Değecek, GÜL-CAN Gelecek

CHP Şile Belediye Başkan Aday adayı Gülcan Akdağ Ekmekçi ile süreci ve adaylık konusunu konuştuk

Belediye Başkan Adayı olmak nerden aklınıza geldi.

Son bir iki yıldır halktan böyle talep geliyordu fakat ben zaman ayırmak istemedim. Sanırım halkımız bende o liderlik vasfını gördü.  Ne kadar ret etseniz de demek ki bilinçaltına işliyor. Öncelikle  bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması nedeniyle kadınların seslerini daha fazla duyurmak istemeleri, son zamanlarda kadına şiddetin çok fazla artmış olması,  bir şeyler yapma konusunda sorumluluk hissi verdi.  Bunun yanında Şile’de bazı eksiklikleri görmek, yapılacak çok şeyin olmasını fark etmek ve ben bunların üstesinden rahat gelebileceğimi düşünmekle başladı aslında. Çözüm odaklı bir yapıya sahip olmam, birazda kariyer gelişimimizi geliştirmiş olmak, yaptığımız mesleğin geniş düşünebilme, çözüm odaklı bakabilmeyi, analitik düşünmeyi geliştirdiğiniz için biraz daha çıtayı yükseltmek ve liderlik vasfının olabileceğini kendinizde görüyorsunuz. Kendi hayatıma bunları oturttum ve sonrasında da yerel yönetimlerle ilgili süreç yaklaştıkça ve Şile’nin önde gelen siyasi isimleri Sayın İhsan Çayıroğlu, Sayın Şecaattin Güney, Sayın Zeki Şen, Sayın Mehmet Bilgen, Nail Kaya, Serap Güraksın ve devam eden isimlerde CHP Genel Kurultayından sonra kendi aralarında konuşmaya başlamışlar ve sonunda böyle bir teklifle geldiler. Sürecin sonunda aday adaylık başvurumuzu yaptık. İşin açıkçası ben 20 yıldır Şile’deyim ve insanların hayatına bir şekilde dokunmaya çalışıyorum. Hem içgüdüsel, hem de sosyal statü ile alakalı olarak. Yani bu birden bire oluşan bir durum değil, 20 yıllık altyapısı var. İnsanların bunu telaffuz etmeleri, bilinçaltına işlemeleri de en az 2 yıl aldı ama bunun yasal adını koymak tabiî ki birkaç günlük olay. Sağ olsunlar üyelerimizden, yada seçmenlerden çok olumlu dönüşler var. Tanıdık, tanımadık çok fazla olumlu yönde karşılığını aldım. Benim için çalışmaya çalışıyorlar, destek veriyorlar, moral veriyorlar. Bu kadar kısa zamanda ciddi bir motivasyonum oluştu. Çünkü ekibim çok sağlam, onların da destekleriyle kendimi çok güçlü hissediyorum. Aday olurum ya da olmam ama bana güvenen o isimlerin varlığı bana da güven veriyor. Geçmişte Belediye Başkanlığı yapmış, İlçe Başkanlığı yapmış isimler benim ismimde buluşmuş olmaları ve hepsinin birden destek vermeleri ve arkamda olmaları inanılmaz gurur verici. Bu yolculuğun sonu ne olur, ne kadar ilerleriz ama bizim hedefimiz aday olup, kazanmaktır. Buna da engel hiçbir şey görmüyorum, büyüklerim de görmüyor. Biz topluma değer katmak için bu yola çıktık. Hepimizin de Şile’ye değer katma noktasında doğru isimler olduğunu düşünüyorum. Motivasyonum çok yüksek.

Şile’de kadın aday olmak avantaj mı, dezavantaj mı?

Aday olduğum takdirde kazanacağıma inanıyorum, inanıyorum ve sonucunda da Şile’nin ilk kadın Belediye Başkanı olma gurunu hem yaşamak hem de yaşatmak istiyorum. Şile kırsalı, köyleri çoğunlukta olan bir yer. Kadın adaya nasıl bakarlar tereddütlerim vardı mutlaka tabanda ama, baktım ki hiçte öyle değil. Kahvelere gitmeye başladık ve iş yapabilecek nitelikte bir adayın olması gerektiğini düşünüyorlar. Köylere gittiğimde aday olduğun takdirde oyumuz senindir diyenler çoğunlukta. Geçmişten tanıdığım insanlar ve farklı siyasi partililerden ki aleni bilinen kişiler dahi Gülcan hanımın dürüstlüğüne, çalışkanlığına kefiliz, kendimizde çalışır, çevremizi de teşvik ederiz, oyumuzu da veririz diyenler çok. Ayrıca hiç tahmin etmeyeceğim isimlerden de böyle şeyler duyuyorum ve buda beni çok gururlandırıyor. Yıllarını farklı partilere oy veren insanların böyle düşünmesi beni gerçekten güçlendiriyor ve onurlandırıyor.

Ben 20 yıldır büromdayım, masamın başındayım, şöyle de bakılabilir; 20 yıldır sorunlar bana geliyor. Direk siyasetle bağlantısı olsun ya da olmasın çünkü, dolaylı yoldan bağlantısı olan konularda var. Benim köylere gitmişliğim vardır, insanlarla birebir iletişimim var. Bir fiil burada sorun dinleniyor ve çözümleniyor. Bu bir donanımdır, bir alt yapıdır. Çözüm ve analitik düşünce gelişiminizdir. Sonraki günlerde size bunu daha açık bir şekilde köy, köy detaylarıyla anlatacağım. Bunların analizlerini köy köy yaptım.

Ben 14 yaşımdan beri kendi ayaklarımın üstünde duran biriyim. Aile bağlarımın çok güçlü olmasına rağmen hem çalıştım, hem okulumu okudum. 14 Yaşında yatılı okula gittim ve o günden beri insan tanıyorum, insanlarla iletişim halindeyim, insana dokunuyorum. Kendi hayatımı kazanıyorum bunların hepsi artı bir özelliktir. Birazda tabiî ki genetik bir yapıyla alakalı. Hepsini harmanlayabildiğinizde kendisini tanıyan bir insan oluyorsunuz. Hepsini üst üste koyduğunuzda tabiî ki size fark kazandırıyor. Mesela çok hızlı organizasyon yapabilir, çok hızlı iyi kriz yönetirim, çok iyi çözüm odaklı sorunlar karşısında proje geliştirebilirim. Siyasi olarak bir takım eksikliklerim olabilir ama neye dokunmam gerektiğimi biliyorum. Siyasi eksikliklerinizi ekiple tamamlayabilirsiniz. Her şeyi bilmeniz mümkün değildir ama yaklaşık 35 yıla yakın bir zamanın birikimi var bende. Buda çok önemli deneyimdir.

CHP’de 5 aday adayı var. Adaylık noktasında kendinizi ne kadar şanslı görüyorsunuz?

5 Aday adayıyız. Hepimizin matematiksel yüzde 20 şansı var. Bu yola çıkarken artılarını, eksilerini analiz ettim. Şile’nin tarihinde ilk kadın aday adayı olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında ismimi tescil ettirdim. Benim için önemli adımdı. Ondan inanılmaz onur duyuyorum. Sonraki süreçte aday adaylarının adaylaşması çok farklı etkenlere dayanır. Kişinin liderlik vasfı, gelişimini tamamlamış olması bu konuda yapabilecek niteliklere haiz olması, onun dışında siyasi platformda farklı etkenler vardır. Kim aday olursa olun ben üzerime düşeni her zaman yapmaya hazır olduğumu, CHP’nin seçimi kazanması için tüm birikimlerimi ortaya dökmeye elimden geleni yapmaya daha ilk günden söyledim. Matematiksel olarak yüzde 20, birikimsel tarafını yüzde 80 alanıma veriyorum. Yani baktığımda ben kendimde yüzde yüz şans görüyorum.

İYİ Parti ile İşbirliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

İYİ Parti kendisi seçime gireceğini açıkladı fakat şahsi düşüncem en azından tabanı serbest bırakmasıdır. Bu yapılabilir mi, tabiî ki yapılabilir. CHP adayı çerçevesinde birleşmesi çokta iyi olur. Doğru adayla ittifak olduğunda zafer bizim olacaktır, 1 Nisan sabahı Şile’de yeni bir güne uyanacağız.

57 köyü olan bir İlçede solun şansı nedir, bununla ilgili bir analitik çalışma yaptınız mı?

Yasemin hanım az öncede bu konuya biraz değindik. Köylerde çalışmanın yanı sıra en azından sohbet etmeye başladık. Tanıdıklarımızla sohbet ortamı, tanımadıklarımızla da tanışma ortamı oluşturduk. Ben değil, onların ifadesi şu yönde; yerelde bizim için iş yapacak isim önemlidir. Hep bunu duyuyorum. Ne kadar muhafazakar olurlarsa olsunlar genel seçimlerde bunu ön planda tutarlar ama yerel seçimlerde bu değişkenliği yaşadığımıza hepimiz tanığız. Bu algı ciddi derecede değişti. Bu güne kadar CHP Şile’de 5 tane aday adayı çıkarmadı. Buda Şile’de çok şeyin değiştiğinin göstergesidir.

İlk sıradaki projeniz nedir?

Günümüzde her şeyin çok hızlı tüketildiği, Şile toplumunda da proje olmadan yola çıkmak büyük bir siyasi hata olur. Arkadaşlarıma da bu konuda önerim odur. Bana göre Şile’nin bir numara projesi turizmdir. Bunu her platformda dile getiriyorum. Çünkü sürekli bir turizm tartışması vardır. Seçildiğim takdirde bu konuda herkesin kafası rahatlayacak ve Şile kesinlikle öncelik olarak turizm İlçesi olacak.

Şayet seçildiğiniz takdirde halk ne kadar zaman sonra Şile’de bu değişikliği hissedecek, kısa vadeli projeleriniz var mı?

Kesinlikle hissedilir, 6 ay yada 1 yıl az bir zaman değil. Tabiî ki 5 yıla yayılan projelerde mevcut fakat kısa sürede Şile’de değişimin hissedileceği projelerimizde mevcuttur. Burada öncelik sıralaması önemlidir. İlk olarak durum tespiti yapmanız gerekiyor ki ben bu durum tespitini yaptığımı düşünüyorum. Şunu net olarak söyleyebilirim; ben halktan yetki aldıktan sonra zamanla verimlilik konusunda çok doğru değerlendirebilme özelliğimi de ortaya koyup, 6 ayda en geç 1 yılda çok hızlı değişikliklere imza atabiliriz.

Siz Şile’ye Belediye Başkanı Olmaya hazırsınız peki, Şile bir kadın belediye başkanı görmeye hazır mı?

Şile kadın belediye başkanı görmeye kesinlikle hazır. Tabi ki doğru kişinin bu işe talip olması lazım ve doğru kişinin ön plana çıkması gerekiyordu. Bunu samimiyetimle söylüyorum benim beklediğimden daha fazla hazır.

ÖZGEÇMİŞİM

29.11.1975 Edirne Doğumluyum. Tarımla uğraşan, anne tarafından Yunanistan

Selanik, baba tarafından Bulgaristan- Kırcaali göçmeni bir ailenin kızıyım. İlk ve

ortaokulu yaşadığım köyde bitirdikten sonra kurumlar sınavı ile Sakarya Sağlık

Meslek Lisesi’ni kazandım ve 1993 yılında aynı okuldan mezun oldum. 1995

yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmeye hak kazanarak 1999

yılında lisans eğitimimi tamamladım. İdealim avukatlık mesleği olması

sebebiyle, farklı alanlara yönelmeden avukatlık stajımı tamamlayarak fiilen

mesleğe başladım. Ruhsatımı aldığım tarih olan 2001 yılından bu yana serbest

avukat olarak çalışıyorum. 2004 yılından beri de Şile’de serbest avukat olarak

faaliyet göstermekteyim. İki kardeşiz. Benden küçük erkek kardeşim Mersin

Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm

Başkanı’dır.

Evliyim ve 13 yaşında bir kız evladı annesiyim. Eşim Şile ‘de uzun yıllardır

ticaret ile uğraşmakta, kızım Kadıköy Anadolu Lisesi’nde eğitim hayatını

sürdürmekte.

Avukat olarak pek çok sivil toplum kuruluşları ve hukuk komisyonlarında

çalışmalarım oldu.

Siyaset hayatıma 2006-2007 yıllarında Ak Parti Şile Kadın Kolları Başkanı olarak

başladım. Sonrasında partinin siyasi faaliyetlerinde gördüğüm olumsuzluklar

sebebiyle istifa ederek görevden ayrıldım.

Cumhuriyet Halk Partisi’ni temsilen saha çalışmalarında ve çeşitli alanlarda

görev yaptım.

2019 seçimlerinde Şile İlçe Seçim Kurulu CHP üyesi idim.

Akabinde üye kaydımı yaptırarak 2019 yerel seçimler sonrası yapılan 37. Olağan

Genel Kurul’da ilçe yönetim kurulu üyesi seçildim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu

İlçe Bşk. Yardımcısı olarak görev yaptım.

İlçe Başkan Yardımcısı olduğum dönemde İl Başkanlığı’nda Şile İlçesi’ni temsilen

Hukuk İşleri Komisyon Üyesi ve Doğa ve Kent Hakları Komisyon Üyeliği

görevlerinde bulundum.

İlçe saymanı olarak görev yaptım.

2023 yılı genel seçimlerinde, her iki seçimde de Şile İlçe Hukuk Koordinatörü

olarak aktif görev yaptım.

İlçe delegesiyim ve 12.09.2023 tarihli Olağan Genel Kurul’da alternatif listede

yönetim kurulu adayı olarak yer aldım.

AV. GÜLCAN AKDAĞ EKMEKÇİ

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

KADEM EKŞİ ISTANBUL GAZETE VE HABERCİLER FEDERASYONUNA PROJELERİNİ ANLATTI

Cumhur İttifakı AK Parti’nin Maltepe Belediye Başkan adayı Kadem Ekşi, Istanbul Gazete ve Haberciler federasyonu …

Şile Gelecek Ve Saadet Partisinin Ortak Adayı; Cengiz Çetin

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Şile’de ortak aday çıkardı. İki partinin ortak Belediye Başkan Adayı …

Kabakoz Seyhan’la Güzelleşecek

Şile Kabakoz Mahallesi’nin genç ve çalışkan kızı olarak bilinen iş insanı Seyhan Acar, 31 Mart …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir