Şile’ye Özgü Palamut, Festivali Gerçekleşti

Şile Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Şile Palamut Festivali 13 Kasım tarihinde birbirinden güzel etkinliklerle Şile Marina bölgesinde gerçekleşti.

.Balıkçılık kültürüne, balığın faydalarına ve palamut balığının en verimli adresi olan Şile’de palamut festivalinin ilki gerçekleştirildi.

Sonbaharın en güzel mevsiminde sıcağın ve serinin birleştiği liman bölgesinde yapılan festivalde söyleşiler, dans gösterileri, müzik dinletileri ve çok sayıda atölye yer aldı.
Şile Palamudu’nun değerini, önemini sahiplenerek, insan vücuduna mucizevi faydalar sağlayan balık tüketimine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen festivalin gelenekselleşmesi hedefleniyor. 

  1. Palamut Festivaline Ak Parti Milletvekilleri Mihrimah Belma Satır, Müşerref Pervin Tuba Durgut, Osman Poyraz, Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Kamu Kurum Amirleri, siyasi parti temsilcileri, stk temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Şile’de amaç dört mevsim turizm

Festival açılış konuşmasını Şile Turizm Dernek Başkanı Emre Budur yaptı. Budur; festivallerin turizme katkısını, balığın insan üzerinde hem sportif hem de besin değeri açısından önemine vurgu yaparken, “Şile’de amaç dört mevsim turizm” dedi.

Şile, balığın merası konumundadır

Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’da; Şile’nin geçmişten günümüze gelen denizcilik mirasına sahip kimliğiyle önemli bir denizcilik destinasyonu olduğunu belirtti. Başkanı İlhan Ocaklı, “Doğal kaynaklarımızı sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde, denizleri ve balıkları en iyi koruyacak olanlar en başta elbette balıkçılarımız. Biz de Şile Belediyesi olarak atalarımızdan miras kalan balıkçılığımızı yaşatmak için elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. Bu sebeple bu yıl ilk kez 1. Şile Palamut Festivali’ni düzenledik. Şile Palamudunun lezzeti Şile bölgesinin denizinden kaynaklanıyor. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da Çanakkale’ye kadar inen Palamut balıkları, sürü halindeki; uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir ve Marmara’dan Boğaz’a geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile zengin bir bölge olduğundan; Palamut balıkları burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en lezzetli halini alır. Yani Şile, balığın merası konumundadır. Şile kestanesi, Şile Bezinden sonra 3. Coğrafi işaretimiz Şile Palamudunu alıyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

Festivaller bizim için çok önemli Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya’da,”bu meydanda özellikle bu yıl pek çok güzelliğe şahit olduk. Burada gerçekten çok güzel programlar gerçekleştirildi. Bunları düzenleyen başta Belediye Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Ama şunu da biliyoruz ki bu emeğin karşılığını veren, bunları alkışlayan siz kıymetli hemşerilerime de şükranlarımı sunuyorum. Festivaller bizim için çok önemli. Çünkü onlar sayesinde özellikle iki hususi yerine getiriyoruz. Öncelikle bir araya geliyoruz, ama aynı zamanda bacasız sanayi olan turizme ekonomisini dayandıran bir İlçe olarak ta festivallerle bu ilçemizin hem tanıtımına, hem de ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi.



Emre Budur

Şile Palamut Festivali Programı Dopdolu!

Palamut Festivali saat 13.00’da Şile etkinlik alanında açılış konuşmaları ve ardından Şile Belediyesi Gençlik Orkestrası Dinletisi ile başladı. Saat 14.30’da Bir Palamut Hikayesi, saat 15.00’da Sürdürülebilir Balıkçılık ve Deniz Ürünlerinde Coğrafi İşaret başlıklarıyla keyifli ve aynı zamanda bilgilendirici söyleşiler gerçekleşti. . Balıkçılığın sürdürülebilirliğine, coğrafi işaret değer ve öneminin aktarıldığı bu değerli söyleşi sonrasında Müzisyen Nahit Akdemir, ‘Karadeniz Ezgileri’ performansıyla misafirlere unutamayacakları bir müzik şöleni sundu.

İlhan Ocaklı

Ünlü Şeflerden Balık Kültürüne Dair Önemli Bilgiler…
Saat 16.00 itibariyle ise Türkiye’nin en başarılı şefleri arasında yer alan; Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Şefika Günyel ve Yıldız Öz Samaha ise festival misafirlerine Bir Kültürel Miras Olarak Mutfak ve Yerel Reçetelerin Önemi söyleşileriyle, balık kültürüne dair ilgi çekici hikayeler ve bilgiler aktardı. 

Mehmet Nebi Kaya

Çocuklara özel; Origami Atölyesi, Kendi Seramik Kupamı Tasarlıyorum, Ben Şef Oldum, Geri Dönüşümden Kâğıt Heykel Atölyesi, Olta Atmayı Öğreniyorum, Balık Boyama gibi renkli karelere sahne olacak çok sayıda atölye düzenlenecek. Yetişkinler için ise AGM İleri Dönüşüm Atölyesi, Yerel Ustalarla Lakerda Atölyesi, Şile Yeryüzü Pazarı Ürünleri Tadımı, Coğrafi İşaretli Şile Kestane Balı Tadımı, Bir Yerel Lezzet: Maydanozlu Palamut atölyeleri renkli karelere sahne oldu.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti Sanat Severleri Mest Etti

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti, Şile Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konseri ile sanatseverleri mest etti. Başkan Ocaklı: …

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir