Balın Adresi: Kaçkar Arıcılık

Rize kalkandere’de arıcılıkla uğraşan ve bir dünya markası haline gelen Kaçkar Arı’ının sahibi Doğan Seymenoğlu ile arıcılık ve bal üzerine sohbet ettik.

Kaçkar Arıcılık; Doğu Karadeniz dağlarının eteklerinden çıkan suların oluşturduğu “Kalapotama” deresi üzerinde, MEB ve Tarım Orman Bakanlığı onaylı “Arıcılık” belgesine sahip  Doğan Seymenoğlu tarafından 2003 yılında kuruldu.  
Seymenoğlu gazetemize Kaçkar Arılığı anlattı.

Dünyada, bilinen en zengin çiçek çeşitliliğine sahip, rakımı yüksek, teknolojik imkanların az olduğu,dış kirletici etkenlerin olmadığı, oldukça doğal bir yapıya sahip,olan,son derece temiz havası ve doğal yapısı ile Kaçkar Dağları’nın eteklerindeki yaylalarda konuşlandırılan arı kolonileri, dünyada en kıymetli ve şifalı olarak kabul edilen doğal ve şifalı olarak kabul edilen doğal arı ürünlerini üretmektedir.

Doğan Seymenoğlu, işini çok severek yaptığını ve mesleğinin yalnızca arıcılık olduğunu ifade etti. Balın diyarından seslenen Seymenoğlu “arıcılık çok güvene dayalı bir meslektir. Hiçbir laboratuar arının yaptığı ürünlerin tam olarak testini vermeyebilir. Kendi ürettiğimiz ürünleri satıyoruz. Bu yıl henüz bal sağımı yapmadık. Elimizde geçen yılın balları mevcut. Arı sağımı ağustos ortalarında yapılmaktadır Bir yıl önceki ballar kristalize olur. İçindeki moleküller doyma noktasına geldiği zaman soğuk havalarda kristalleşme yapar. Biz bal üreticileri tüketicilere bunu anlatmata biraz zorlanıypruz.Tüketici Kristalleşmiş balları şeker olarak değerlendiriyor. Oysaki ballar işlem görmemiş, ısıtılmamış ise ve 15 derecenin altına düştüğü zaman kristalize olmaya başlar. Kristalize görüntü arının yaptığı floradaki ve saklandığı yere göre değişim gösterir.  Birde sıvı bal vardır. Onlarda yapım enasında ısıtılmış olanlardır. Isıtma işleminin de kuralları vardır. 40 derecenin üzerine çıkılmaması gerekiyor. Çıkıldığında özelliğini kaybeder.

Son 2 yıldır anzer ballarında coğrafi işaret olmak zorunluluğu vardır. Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından Kooperatiflerden alınan ballar Üniversiteye Hacettepeye gönderiliyor. Sonucu olumlu neticelenen balı Tarım İl Müdürlüğü alıp tekrardan Arıcılar Birliğinin dolum Tesislerinde dolduruyor. Şu da çok önemlidir ki tüketici her piyasada gördükleri mühürlü, Kooperatif etiketli bal ANZER Balı değildir. Mutlaka üzerinde coğrafi işareti etiketi ve sorgulama kodu olması gerekiyor.

Karadenizin bölgesel olarak florası zengin, her türlü endemik bitki açısından zengin fakat üretimi düşük olunca maliyeti yüksek oluyor. O sebeple bal biraz pahalı oluyor. Ortalama balın kilosu 500 ile 750 arasında ortalama bal fiyatları değişiyor. Bu rakımına, üretildiği yere, markasına göre değişiklik gösteriyor. Şuan Anzel balı 3000 tl kilosu. Fiyat rayışını o bölge belirliyor. Üretim çok düşük olduğundan dolayı. Petek ballarımız doğal olduğundan ve hava şartlarından dolayı sürekli yağmur olduğu için arının petekleri doldurmaya zamanı yetmiyor. Hava sıcaklığı 13 derecenin altına düştüğünde kas aktivitesi düşüyor ve arı uçamıyor. Dolayısıyla yarım kalan petek sırsız oluyor ve tüketici almak istemiyor. Buda bizim dezavantajımız oluyor.

Başka şubelerimiz yoktur, tek satış yerimiz KAÇKAR ARICILIK  isteyen olduğu takdirde 0(532) 20023516

Kalkandere İkizdere Yolu Üzeri Köy Hizmetleri Şantiyesi Yanı Rize www.kackarovitbal.com

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti Sanat Severleri Mest Etti

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti, Şile Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konseri ile sanatseverleri mest etti. Başkan Ocaklı: …

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Karamandere Camisinin Temeli Atıldı

Karamandere Ekrem Özbilgin Camii Temel Atma Töreni Gerçekleşti Karamandere Mahallesine inşa edilecek olan projelendirilme ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir