Şile’de 9. Şakayık Şenliği Panayır Havasında Gerçekleşti

9 Yıldır Şile’nin Sarıkavak Mahallseinde gerçekleştirilen “Şakayık Şenliği” bu yılda yoğun katılımla panayır havasında gerçekleşti.

Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılabilen şakayık, dayanıklı bir bitki olmasıyla tanınmaktadır. Halk arasında  “ayı gülü” olarak bilinmektedir. İstanbul’da nadir olarak görülen bu nadide çiçeğin özellikle yabani olanları Şile’ de Sarıkavak köyünde görülmektedir. Bulundukları yerlerde koruma altında olan şakayıkları koparmanın idari para cezası da bulunmaktadır. 

Şile Belediyesi ve Çevre Gönüllüleri Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen “Şakayık Şenliği” nde katılımcıların yanı sıra köylülerde şenliğin keyfini çıkardı.

Yapılan şenlik kapsamında bölgenin yöresel ve kültürel değerlerinin tanıtımına katkı sağlaması amacıyla kurulan stantlar, yapılan ikramlarla beraber 6 Mayıs Hıdrellez kutlaması da gerçekleştirildi.

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği ile Şile Belediyesi’nin iş birliğiyle Sarıkavak Mahallesi’nde düzenlenen ve geleneksel hale gelen 9. Şakayık Şenliği yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Etkinliğe; Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, siyasi partiler, STK temsilcileri ve yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı,

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ YALNIZCA SARIKAVAK’TA

6Mayıs Cumartesi Şile Sarıkavak Mahallesi köy meydanında düzenlenen “şakayık şenliği” folklor gösterileri ve müzik şöleni ile başladı.

Açılış konuşmasını şenliğin mimarlarından Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı E.Nabi Evren yaptı.

Evren, doğal yollarla yetişen şakayık çiçeğinin sadece Şile Sarıkavak Mahallesi’nin bir noktasında yetiştiğini söyleyerek şöyle devam etti.

“ Dernek olarak başlattığımız yıllarda dönemin Işık Üniversitesi Rektörü Prf Dr Ekrem Ekinci’nin desteğinin asla unutulmayacağını söyledi.Ayrıca bölgede sadece şakayık çiçeklerinin yanı sıra tarihi değerlerin çok olduğunu kale,değirmen vadisi, eski tarihi evler, saymakla bitmeyecek değerler bu güzelliklerin yanında , şarlak şelalesinin mutlaka görülmesi gereken bir yerler olduğunu ifade etti

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı konuşmasında “Şilemizin kültürel ve tarihi değerleri ve zenginliklerini korumak, yaşatmak için bu değerlere sahip çıkmak hassasiyetiyle hep birlikte çalışacağız. Böylesine bir değer olan Şakayık bahçelerine sahip çıkarak Turizm noktasında değerlendirmek için Belediye olarak elimizden ne gelirse yapacağız.  Bu güzellikleri Çevre Gönüllüleri Derneğimiz Nabi Evren abimiz önderliğinde zor şartlar altında gün yüzüne çıkarttılar ve şenlik havasında 9 yıldır yöreyi tanıtıyorlar ve Belediye olarak  şenliğe dahil olduk. Böylesine güzellikleri İstanbul’umuzla, Türkiye’miz ile yerli yabancı turistlerimizle buluşturmak hedeflerimiz arasında İlçemizin bu güzellikleri arasında olan Şakayık Bahçemizi görmek için tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Ancak özellikle belirtmek isterim ki ne yazık ki bu çiçeğin kopartmanın cezası 120.Bin TL idi ama şuan 260.Bin Tl ..

Şakayık Çiçeklerinin yer aldığı bahçeleri gezen katılımcılar daha sonra 3 km’lik yürüyüş parkurunda  Bizans yün yıkama yeri, eski su değirmeni, Değirmenler Vadisi tanıtımı  gerçekleştirildi. Yöresel yemek yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi ve Hıdrellez ateşini Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ve Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Nabi Evren tarafından yakıldı.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Şile Belediyesi Geleneksel Ramazan Ayı Kültür Gezileri Başladı

Şile Belediyesi tarafından Ramazan ayına yönelik olarak düzenlenen Geleneksel Ramazan Ayı Kültür Gezileri başladı. Şileli …

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti Sanat Severleri Mest Etti

Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti, Şile Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konseri ile sanatseverleri mest etti. Başkan Ocaklı: …

Ümraniye’de 9 Taksi Durağı Açıldı

*Taksicilerin hizmet kalitesini artıracağı, vatandaşların daha modern ve işlevsel hizmet alacağı 9 taksi durağının açılışı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir