Şile orman fabrikasıdır

5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle Şile Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleşti.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve ebediyete intikal etmiş aziz şehitlerimizin manevi huzurundaki saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Çelenk sunumunun ardından Dernek Başkanı Nabi Evren tarafından çevrecilere Çakıl cafe’de çevre konulu bilgi verdi.

Evren 19. Yüzyılda başlayan sanayi kalkınması ve 20.yüzyıldan itibaren görülen yoğun nüfus artışı tüm dünyada çevre sorunu denen bir olgu yaratmıştır. Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm‘de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olmasına oybirliği ile karar vermişti. Bu tarihten itibaren Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor. 1994 yılından itibaren de İlçemizde farkındalık adına kutlanmaya devam ediyor. İlçemizin de ciddi anlamda çevre sorunları vardır. Öncelikle taş ocakları ciddi sorun oluşturuyor. Maden ocaklarından kaynaklı derelerin kirliliği de malumunüzdür. Şile’nin kırsalındaki yeşil alanların tahribatı gibi konular bizleri yaralıyor. Boğaza doğru Karakiraz ve hatta daha ileriye doğru kum ve kil yatakları Türkiye’nin en büyük kum ve kil yataklarıdır. Yine Şile’nin doğusuna doğru kalker ocakları 500-600 milyon yıl evvel oluşmuş kireç taşları olduğundan dolayı taş ocakları talepleri, yine onun gibi puzolantras ocakları talepleri (çimentonun içine katılıyor) bunlar açıldıktan sonra topgrafi düzeltme imkanı da kalmıyor ve yıllar yılı açık kalıyor. İmrenli’de olduğu gibi. Ahmetli’deki biraz doldurulmuş. Bunlar hayvanlar için, insanlar için, doğa için görsel için büyük bir çevre kirliliği yaratıyor. Bunların düzeltilmesi mümkün değildir. Ayrıca bizim Şile’de çok önemli bir değerimiz de orman varlığımızdır. Bu konuda da mutlaka bir şey yapılması gerekiyor. Yönetmelik mi, kanun mu ne olacaksa olsun. Bilhassa taş ocakları (kil ocakları için bir şey demiyorum) üst tarafımız vasıflı orman, (gürgen ve meşe) yüzde 60’ı meşe, yüzde 15’i gürgen ve kayından oluşuyor. Bunları 20 yılda bir kesiyorsunuz, aynısı oluyor, bir nevi orman fabrikası. Taş ocaklarının getirisiyle karşılaştırma yaptığımızda 4 yılda orman taş ocaklarının karını geçiyor. Taş ocaklarının çevre kirliliği ise cabası. Bu vasıflı orman arazilerinde taş ocaklarına izin verilmemesi lazım, çorak arazilerde izin verilmelidir. Bunun için uğraşıyoruz, tüm görüşmelerimiz bunun içindir umarım başarırız, bu hepimizin ortak sorunudur. Hepinizin çevre gününü kutluyorum” dedi.

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

2020 Yılında Yerli ve Milli Siber Güvenlik Teknolojileri Ön Plana Çıkacak

2020 yılında siber saldırıların önlenmesinde yerli ve milli siber güvenlik teknolojileri büyük rol oynayacak, büyük …

Kosova’ya Yasa Dışı Giren Üst Düzey Sırp Yetkili Gözaltına Alındı

Kosova’ya girmek için yetkili makamlardan izin talep etmeyen Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Şefi olan Marko …

ABD’de Yeni Kaliforniya Adıyla Bağımsızlık İlan Ettiler

USA Today gazetesinin haberine göre, ABD Anayasası’nın 4. maddesinin 3. fıkrasını temel göstererek bağımsızlık başvurusunda …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir