Şarlatan Değil de Nedir?

Şarlatan · taklagiller familyasının bir üyesi diye geçer ekşi sözlükte. Yani halk arasında taklaya getirmek denir ya işte ondan.

Aslında bu özel kelime farklı cümlelerde de kullanılabiliyor. Mesela çok konuşup boş konuşan kişiler içinde kullanılır. Bir de yalancılar ve kendinde olmayanı olmuş gibi gösterip, karşı tarafı taklaya getirenler için kullanılıyor.

Sosyal medya hesabımda “şarlatan kelimesini muhtarla yan yana kullanabilir misiniz” diye bir paylaşımda bulundum. Tabiiki de asla. Bence bu iki kelime yan yana gelemeyecek iki kelimedir. Nedeni ise “muhtar;” öncelikle seçilmiş kişi olmanın ayrıcalığını taşıdığı gibi sorumluluğunu da taşıyabilen olmalıdır.

Muhtarlar; günümüzde Cumhurbaşkanından sonra mührü olan tek seçilmiş kişidir.  Mahalleyi ve köyü temsil eder, sorunlarda çözüm mekanizmasında ana arter sayılır. Sözüne itimat edilir, güven aşılar.  

Yani muhtar sıradan değil, önemli bir kişilik ve makamdır. O yüzdendir ki Cumhurbaşkanımız muhtarlara bu denli önem verip, onure etmektedir.

Muhtarı tanımlarken, doğru, dürüst ve güvenilir kelimelerini kullandık. Güvenilir olmak için sözünün eri, konuştuğunun arkasında duran, mahallesini temsil eden örnek bir kişilikten bahsediyoruz. Muhtar, eğer bu kişiliğe aykırı davranışlar sergiliyorsa, sözleri ve davranışları arasında tutarlılık yoksa o muhtar makamını yeterince temsil ediyor mu sizce?

Konuşunca bol keseden atıp, uygulamada farklı kimlik sergiliyorsa yalnızca kendini değil, temsil ettiği makamı ve mahalleyi de zedelemez mi?

Saygın bir kuruma gölge düşürmez mi?

Seçilmek için verdiği sözleri, üstlendiği sorumluluğu yerine getirmediğinde çok konuşup boş konuşmuş olmaz mı?

İntiba ve itibardan bihaber olup makamını şahsi egosu uğruna kullanırken görevinin hakkını vermediği halde düzgün profil çizmesi taklagillerden sayılıp şarlatanlık sayılmaz mı? Devletin kendisine verdiği yetkinin bilincini taşımayıp, makam ve mevkisini şahsi egosu için kullananlar doğru adreste mi sayılırlar?

Yazılana açıklama bekleyenler, okuduklarını analiz edecek kapasite de ise; çevresindeki şarlatanı zaten bulacaktır. Ne demiş atalarımız lafın tamamı akıllıya anlatılmaz mış…

Görevini layıkıyla yapan tüm muhtarları tenzih ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.

 

hakkında Yasemin Eryıldız

Ayrıca Kontrol Et

Adalet Tecelli Eder

Küçük bir kasaba ve kendi halinde yaşayan bir toplumda sürprizler eksik olmuyor. Herkesi etkileyen ve …

Küçük Hesap Büyük Sorun

İnsanlığımızı mı kaybediyoruz. Değişen ve globalleşen dünyada insan olma vasfını unutuyor muyuz, Çıkarlarımız söz konusu …

Keşke Kendini Tanısaydın

Önce bir düşün bakalım ahlaklı mısın, ahlaksız mı, edepli misin edepsiz mi, çirkef misin düzgün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir