Şile Belediyesi Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin vuslata kavuşmasının 748. yılı anısına düzenlediği programla anıldı.
İnsan sevgisini merkeze alan Hz. Mevlâna’nın vefatının 748’nci yılı, Şile Kültür Merkezi’nde 16 Aralık Perşembe 19.30’da Şile Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hz. Mevlâna’nın 748’nci Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri’ kapsamında gerçekleşen Şeb-i Arus töreniyle anıldı. Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında düzenlenen anma programına, Şile Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ile Şile İlçe Müftüsü Metin Akbaş, ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı: “Hz. Mevlâna Bize Her Nefeste İyi Olmayı Öğütler.”
Törende konuşan ve ölümünün ardından 8 asır geçmesine rağmen, Mevlâna maneviyat ve marifetinin bugün de insanlığa söyleyeceği çok şey olduğunu vurgulayan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Yüreklerimizdeki maneviyatın arttığı, dostluğumuzun ve kardeşliğimizin pekiştiğine olan inancımla Şeb-i Aruz özel programımızda buluştuk Bize her nefeste iyi düşünceler, iyi davranışlar içinde olmayı öğütleyen Hz. Mevlâna, bunu temin etmenin yolunu da gösteriyor. Eserlerindeki görüşleri ve anlatımları, Hz. Mevlâna’nın ihsanı derinden işlediğini ve yaşadığını göstermektedir. Aklın ve kalbin beraberliğinde gönüllerde sevgi, hoşgörü ve tevazuu mayalayan Hz. Mevlâna, sanat, zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır.” dedi.

“Vakt-i Şerif Hayrola” Şeb-i Arus Töreni·”nde Muhteşem Sema Gösteri·si·
Şile Kültür Merkezi’ndeki anmada “Vakt-i Şerif Hayrola” Şeb-i Arus Töreni, genel sanat yönetmeni Salih Bilgin, müzik direktörü: Birol Yayla, postnişin Hüseyin Erek, Neyzen Başı Salih Bilgin, semazen başı Hasan Oruç ve kudümzen başı Kamil Bilgin’den oluşan Hezarfen San’at Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Gösterinin ardından sahneye çıkan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı sanatçılara çiçek takdiminde bulundu.

‘Şeb-i Arus’ Nedir?
30 Eylül 1207’de Afganistan kenti Horasan’ın Belh şehrinde doğan Hz. Mevlâna, 17 Aralık 1273’te Konya’da vefat etti. Hz. Mevlâna, ölüm gününü yeniden doğuşu ve sevdiğine yani Âllah’a kavuşmak olarak kabul ediyordu. Öldüğü güne ‘düğün gecesi’ anlamına gelen ‘Şeb-i Arus’ dediği için de Mevlevilikte, Hz. Mevlâna’nın öldüğü gün, ‘Şeb-i Arus’ olarak kabul edildi.

